avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Contract de comodat pentru bun imobil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Contract de comodat pentru bun imobil

Se poate incheia un contract de comodat pentru un bun imobil, care este obiectul unui proces de partaj judiciar, aflat pe rol? Acest proces de partaj se afla la debut, adica, este in faza de citare a paratului, iar cotele de proprietate sunt 73% pentru reclamant si 37% pentru parat. Casatoria a fost desfacuta prin divort, iar sentinta este definitiva si irevocabila din august 2012. La primul termen al partajului (in 26 oct 2012) s-a dat amanare pentru 1 februarie 2013 pentru a se cita paratul la adresa domiciliului stabil, la cea la care a locuit fara forme legale cat si prin mica publicitate. Imobilul respectiv este bun comun supus partajarii si a fost procurat cu credit ipotecar aflat in derulare, pentru care, creditorul are constituita in favoarea sa, ipoteca de rang 1 si interdictie de inchiriere. Cu alte cuvinte poate incheia reclamantul, singur, in mod valabil, un contract de comodat pentru acest bun imobil, cu valabilitate 6 luni, care sa intre in vigoare pana la termenul urmator al procesului, adica, februarie 2013 (paratul nu s-a prezentat deloc nici la divort, cu toate ca si atunci a fost legal citat)? Paratul, pana in aceasta faza procesuala nu a depus intampinare si nu a formulat alte pretentii (se pare ca, este plecat din tara, fara a i se cunoaste locatia si fara ca acesta sa instiinteze instanta in vreun fel asupra resedintei actuale). Mentionez ca, paratul nu a contribuit la plata ratelor de credit si nici la cheltuielile de intretinere ale acestui imobil de la momentul procurarii pana in prezent (nu poate prezenta probe din care sa rezulte contributia sa, intrucat nu a avut niciun venit si nu a prestat munca in gospodarie, intrucat a parasat domiciliul comun la cca 2 luni de la contractarea acestui credit ipotecar).
Cel mai recent răspuns: Mihai Lupu , Consultant asigurari 20:42, 19 Ianuarie 2013
Dupa parerea mea, nu. Nu poti sa dai drept de folosinta pe un bun ( cota din bun) ce apartine altuia. Proprietarii nu mai sunt soti, nu se mai poate prezuma deci, acordul celuilalt.
Buna seara. Este un caz interesant. Inteleg frustarea pe care o are reclamanatul legat de impasul in actiunea de incheiere a unui contract de comodat pentru bunul imobil aflat in procesul de partaj. Pana la finalizarea procesului nu cred ca ar avea aceasta posibilitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog din suflet lamuriti ma ! - " admitere in principiu" brokenangel brokenangel am un proces de partaj, nu inteleg nimic din admiterea in principiu . sper doar sa nu raman pe strazi ! am dovedit multi bani cu acte proveniti de ... (vezi toată discuția)
Partaj in lipsa uneia dintre parti liliana_73 liliana_73 Buna ziua.Sotii divortati cu hot. jud. definitiva si irevocabila.In timpul casniciei au un imobil impreuna,imobilul este pe numele sotiei(numele sotului fiind ... (vezi toată discuția)
Partaj cu sulta al unui ap. ipotecat raisha raisha buna ziua poate ma ajutati cu o problema s-a dat o sentinta intr-un partaj cu plata unei sulte de 39000ron in lotul atribuit paratei apare si un pasiv ... (vezi toată discuția)