avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli reparatii curente impuse pe cheltuieli cota ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli reparatii curente impuse pe cheltuieli cota parte indiviza

Este legala impunerea cheltuielilor de reparatii pe listele de intretinere, conditie in care este constituit fond de reparatii? Legea 230/2007 si normele de aplicare prevede ca aceste fonduri sunt special constituite pentru acoperirea cheltuielilor cu reparatii parti comune sau nu mai stiu eu sa citesc o lege. Exista si fond de penalitati din care acestea pot fi efectuate, totusi fondurile in cauza se pastreaza intacte, mai mult se actualizeaza, iar reparatiile se impun la plata separat.

Mentionez ca nu exista vreo hotarare AGA sau decizie a comitetului executiv in acest sens.

Cine se face raspunzator pentru incalcarea legii?
Cel mai recent răspuns: marilyn31 , utilizator 19:29, 28 Octombrie 2012
Din mesajele dumneavoastra se vede ca nu aveti incredere in cei pe care i-ati ales in conducerea asociatiei. Proprietarii aleg presedintele, membrii comitetului, cenzorii dintre vecinii lor, oameni care au timp, care se pricep dar mai ales in care au incredere ceilalti vecini.
Asa ca alegeti-va oamenii in care aveti incredere si ajutati-i sa-si faca treaba.
Apoi orice proprietar are, conform legii, dreptul sa cunoasca activitatea asociatiei, are acces la documentele asociatiei. Consultati-le ori de cate ori aveti timp si va lamuriti daca activitatea este legala sau nu si-apoi actionati in consecinta.

Pentru ca ati intrebat va explic cat pot de scurt cum procedam noi.
In primul trimestru la adunarea generala anuala prezentam un proiect de BVC, discutam pe baza lui, discutam si propunerile celor prezenti si votam Bugetul pe anul respectiv. In acest buget un loc important este ocupat de reparatiile planificate si avem in fiecare an cate ceva: o terasa de hidroizolat, un lift de modernizat, zugravirea unei scari din asociatie etc. Toate acestea inseamna o suma de bani, o suma estimata si nu batuta in cuie. La aceasta se mai aduga in buget inca o suma pentru diverse avarii ce pot apare, avand la baza experienta anilor precedenti. Sigur ca bugetul cuprinde si cheltuielile pentru personal, cele cu fiscalitatea, cu furnizorii de utilitati.s.a.m.d., toate acestea estimate pentru ca nu se stie niciodata cat consuma fiecare, ce preturi vor practica furnizorii...

Din moment ce proprietarii au votat acel BVC, comitetul are sarcina de a realiza obiectivele prevazute in anexa la buget, discutate si hotarate de adunarea generala.
Noi NU constituim fond de reparatii din banii proprietarilor pentru ca avem ceva venituri, luna de luna din inchirieri, publicitate si penalizari, pe baza carora avem in permanenta bani sa incepem o lucrare. Dar nu intotdeauna acei bani sunt suficienti si pentru finalizarea lucrarii. Nu sunt toti proprietarii cu plata la zi, avem restantieri care ne "mananca" temporar din acesti bani.
Semestrial facem transferul veniturilor asociatiei (chirii, penalizari...) si repartizarea lor proportional cu suprafata utila a fiecarui apartament, in fondul de reparatii.
Daca in august am inceput o lucrare de 9000 lei pe o scara o repartizam fiecarui apartament in functie de suprafata utila intr-un tabel pe care-l afisam ca sa stie fiecare proprietar care este sarcina lui cu privire la aceasta lucrare. In registrul fondului de reparatii proprietarii au fonduri foarte diferite: unii au 20 sau 300 lei altii au restante de 20 sau 300 lei si-aceste restante la reparatii apar luna de luna pe lista pana le achita. In luna august din cei 9000 lei repartizati se inscrie fiecarui proprietar in registrul fondului de reparatii suma ce-i revine in sarcina sa. Cel care avea fond de 300 lei i se scad de acolo 120 lei de exemplu reparatia din august si nu apare cu nimic de plata pe lista din septembrie la reparatii pentru ca mai are inca 180 lei in fondul de reparatii.
Cel care avea numai 20 de lei in fond si are de plata 80 de lei pentru reparatia din august, o sa apara pe lista de plata din septembrie cu rest de plata la reparatii de 60 de lei.
Cel care avea restante la reparatii 300 lei, o sa mai aiba de plata si reparatia din august de 75 lei si va apare pe lista de plata din septembrie cu reparatii de plata de 375 lei.

Asa procedam cu orice reparatie mica sau mare.
Multumesc pentru precizari. La noi evident se merge pe o alta procedura.

1. Nu se intocmesc bugete de venituri si cheltuieli, fapt pentru care nu se poate estima cel putin din privinta cheltuielilor cuantumul acestora. Dar, paradoxal se aproba in adunarea generala...oricare ar fi ele, cu promisiunea ca presedinte va informa ulterior sedintei bugetul propus... daca ati vedea un PV al adunarii generale v-ati pune mana in cap. Nu mai vorbesc ca acestea nu sunt comunicate conform legii.

2. Se constituie fondul de reparatii, ca impune legea. Nu se cunoaste la ce se foloseste acest fond si nici soldul acestuia. Dupa cum am spus cotele sunt impartite dupa ureche si nu cota parte indiviza cum spune legea. Dar sunt multi necunoscatori...multi dezinteresati...si daca treaba merge....si presedintele asta fura mai putin decat celealat, e mai bine.
Mai bine zis asta de acum fura pe acte, dupa cum am mentionat si-a angajat nevasta avocatul asociatei, a scos doar vreo 8000 ron in juma'de an numai pe onorarii, , nici nu-i mult, jumate de procese pierdute sau admise partial de instanta.N-au recuperat un leu la ora asta de la restantieri in instanta.Mai sunt 2 procese despre care nu se cunoaste stadiul lor, nici macar daca au fost vreodata initiate in intanta...

3. La cote restante fond de reparatii platim penalizari, dar presedintele si comitetul executiv nu plateste penalizari ca nu realizeaza lucrarile de reparatii in termenul stabilit prin hotararea AGA, de fapt nu le realizeaza deloc si le efectueaza pe cale separata, partial bagand mana tot in buzunarul nostru.Oricum mai nimeni nu citeste explicatiile la lista, multi vad ..putini cunosc..

4. Din fondul de penalitati se platesc pobabil onorariile avoatului, deci nu mai e loc de alocare fonduri pentru reparatii curente.

5.Accesul la documente, nu-l am nici personal, nici cu politia si nici cu serviciul specilizat la primariei, refuza primirea corespondentei si nu se prezinta cu actele la control.Incerc asta de 6 luni, degeaba.

6. De ales, nu l-am ales eu ci ilustrii mei vecini, care casca gura la gogosile turnate de presedinte, care e un ilustru infractor urmarit penal din 2004 pe evaziune fiscala, fals si uz de fals, condamnat anul trecut la 4 ani de inchisoare cu executare, dosar in rejudecare pe rolul tribunalului Bucuresti. De curand aflu, ca si-a ascuns urmaririi toate bunurile si practic nici calitatea de proprietar n-o are in imobil, titlul de proprietate nefiind nicaieri transcris.

Dupa cum se vede sunt baftoasa..., dar pe baricade...
Multumesc de raspuns, mi-as dori si eu o conducere de asociatie corecta ca a dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 230/2007 - fond de reparatii black23_ro black23_ro in baza legii 230/2007 am gasit azi afisat la scara urmatorul anunt: \" incepand cu data de 01.01.2011 se va constitui un fond pt reparatii si alte cheltuieli ... (vezi toată discuția)
Penalizari fond reparatii asociatie de proprietari rocky rocky Buna ziua, exista lege (si daca da, care este) care stipuleaza ca se pot aplica penalizari pentru neplata fondului de reparatii? Stiu ca este obligatoriu dar, ... (vezi toată discuția)
Liste de plata la asociatie ContSters205948 ContSters205948 MI se baga penalizari,PE LISTA DE PLATA APARE CA SE BAGA PENALIZARI DE 0,2 IN CONFORMITATE CU LEGEA NR 114,ART 31 SI o.u.g - PUBLICATE PE DATA DE 07 SEPT ... (vezi toată discuția)