avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cand devin absolvent?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cand devin absolvent?

Am fost inscris in perioada 2008 - 2010 la master iar datorita unor restante nu am putut sustine disertatia in 2010. Ultimul examen l-am sustinut si promovat anul acesta in iulie urmand ca disertatia sa o sustin in feb sau iulie 2013.
Calitatea de absolvent am dobandit-o odata cu ultimul examen sau am sa o dobandesc dupa sustinerea disertatie?
Dosarul pt. somaj trebuia depus in maxim 60 de zile de la sustinerea ulimului examen sau trebuie depus dupa ce termin si cu disertatia?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:26, 29 Octombrie 2012
1. Fiindca va referiti concret la conditia de a beneficia de indemnizatie de somaj va redau din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 82. - În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei instituţii de învãţãmânt se înţelege persoana care a obţinut o diplomã sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învãţãmânt gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.


2. Va redau si din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 51.1.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã, pe duratã nedeterminatã, absolvenţi de învãţãmânt superior care nu au promovat examenul de licenţã beneficiazã, în condiţiile legii, de subvenţia prevãzutã la art. 80 alin. (1) lit. b) din lege.
...

Art. 52
...
(3) În sensul legii, data absolvirii studiilor este data de întâi a lunii urmãtoare celei înscrise în diplomã sau, dupã caz, în certificatul de studii eliberat de cãtre instituţia de învãţãmânt de stat sau particular, autorizatã ori acreditatã în condiţiile legii, dacã în cuprinsul acestora nu se specificã, în mod expres, o anumitã datã de absolvire.
...

3. - Din cele de mai sus eu inteleg ca sunteti absolvent de la data sustinerii ultimului examen din ultimul an de studii (legea nu prezinta si aspectul in care acest ultim examen este sustinut la distanta mare, in timp, fata de data normala a sustinerii lui).
- Oricum, pentru a va inregistra la Agentia de Somaj aveti nevoie de o adeverinta eliberata de institutia de invatamanr din care sa reiasa data absolvirii
- Pentru amanunte mergeti si la Agentia de Somaj sa intrebati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj pentru absolventii de facultate si master Ene_E Ene_E Am terminat facultatea in 2009 apoi m-am inscris la master, iar pe 15 februarie 2011 am sustinut dizertatia. Intrebarea mea este urmatoarea: pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Subventie absolvent 2014 dora90 dora90 Buna ziua! Intrebarea mea este: de la ce data esti considerat absolvent de master? De la data in care ai finalizat anul terminal sau la data la care ai ... (vezi toată discuția)
Somaj pentru absolventi OROSZ ANDREI OROSZ ANDREI daca cineva a terminat o facultate fara a avea examen de licenta, deocamdata, are dreptul la somaj? (vezi toată discuția)