avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere CIM

Daca o persoana absenteaza mai mult de 3 zile consecutive, pot sa dispun desfacerea contractului de munca fara realizarea unei cercetari disciplinare?
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 10:06, 30 Octombrie 2012
Extras din Codul muncii:

Art. 251. - (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Art. 63 Codul Muncii :
(1) Concedierea pentru savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile si in termenele stabilite de prezentul cod.
Dar, in situatia in care pana la data convocarii salariatul absenteaza nemotivat, cum se procedeaza cu transmiterea Revisalului in cazul absentelor nemotivate? Se va face o decizie pt suspendarea CIM?
Art. 51 alin. (2) Codul muncii : contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin Regulamentul intern.

Daca salariatul lipseste de la locul de munca, angajatorul va dispune efectuarea cercetarii disciplinare prealabile, urmand ca in cadrul cercetarii sa se stabileasca daca absenta salariatului a avut un motiv obiectiv, cum ar fi, de exemplu, ca a fost bolnav si prezinta un certificat medical pentru incapacitate temporara de munca, situatie in care intervine o alta cauza de suspendare.
Suspendarea contractului individual de munca in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin Regulamentul intern, pentru absente al caror caracter nemotivat a fost dovedit, se inregistreaza in registrul de evidenta a salariatilor (ReviSal) in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii. Suspendarea trebuie materializata intr-o decizie a angajatorului ce constituie temeiul inscrierii in registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal).
IGHI a scris:

Art. 51 alin. (2) Codul muncii : contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin Regulamentul intern.


Deci, daca doriti i-l suspendati, daca nu, nu.
Daca i-l suspendati trebuie operat si in Revisal.

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate RuxandraLarisa RuxandraLarisa Va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste absentele nemotivate. Este obligatorie suspendarea contractului de munca in revisal?am intalnit diverse pareri si nu ... (vezi toată discuția)
Absente comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara , Am un salariat cu CIM pe perioada de 3 luni; (contractul inceteaza de drept in februarie 2016) de 2 zile absenteaza nemotivat, noi nereusind sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog un angajat de 10 zile nu s-a mai prezentat ... lyly64 lyly64 Buna ziua, va rog un angajat de 10 zile nu s-a mai prezentat la lucru si este nemotivat, conducerea a declasant procedura de cercetare disciplinara a ... (vezi toată discuția)