avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Actiune partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Actiune partaj

In 2003 am cumparat impreuna cu sotia, un apartament prin vinzarea altuia care era pe numele parintilor la care am adaugat niste bani obtinuti prin imprumut la CEC. Apartamentul vandut era pe numele parintilor; fratele meu si tata dandu-mi procura pe numele meu pentru a vinde apartamentul. Intervalul dintre vinzare si cumparare a fost mai mic de o luna (antecontractele incheiate intre parti fiind la o diferenta de o zi). In 2011 am divortat iar anul acesta sotia a inaintat actiune de partaj, cerind jumatate din valoarea apartamentului. Sunt de acord sa o despagubesc intr-un fel dar nu cedind jumatate din apartament. Ce sanse am la partaj?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 01:12, 31 Octombrie 2012
Este indicat sa va angajati sau macar sa consultati un avocat pentru a va judeca bine.
Poate ca ea nu are dreptul la nimic sau doar la 5 %.
Cota parte se va stabili de instanta in functie de probele administrate.
Va trebui insa sa stiti cum sa deschideti procesul si cum sa faceti estimarea.
Ar trebui sa incercati sa ajungeti la avocat pentru consultatie juridica si pentru a va redacta actiunea in mod corespunzator.
Daca veti incepe procesul cu o actiune redactata in mod defectuos greu veti mai putea face ceva ulterior.


Spre deosebire de indiviziune, codevalmasia se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre codevalmasi nu are determinata o cota parte ideala din dreptul de proprietate.

Numai cu prilejul partajului bunurilor comune se vor stabili cotele cuvenite fiecaruia dintre fostii soti.

Cota parte ce revine fiecaruia dintre fostii soti se stabileste in raport cu contributia sa efectiva la dobandirea si conservarea bunurilor comune.
Spre exemplu , plata cheltuielilor de intretinere numai de catre unul dintre soti ar putea avea o anumita importanta , in contextul stabilirii contributiei la dobandirea si conservarea bunurilor comune.

Numai in masura in care nu exista dovezi din care sa rezulte ca aportul unuia dintre fostii soti la dobandirea si conservarea bunurilor comune a fost mai mare decat a celuilalt, instanta poate decide impartirea bunurilor in cote egale.

Succes.

Da, fata de toate precizarile elocvente facute mai sus de toti mai precizez faptul ca puteti solicita in actiune cota respectiva si sa timbrati la valoare.
Puteti solicita si o cota de 90 sau de 100 % daca aveti probe certe deoarece in caz contrar veti pierde chiar daca ati avea dreptate.
Apartamentul se va imparti in cote egale. Ideal ar fii fost sa va fii donat parintii bani rezultati din vanzarea acelui apartament, iar in contr de cumparare al imobilului sa se fi specificat ca plata acestuia se face cu banii primiti prin donatie de la parintii dvs. Sau o parte din pretul dd achizitionare. Or in speta dvs faptul ca parintii v-au facut procura sa le vindeti apartamentul si ulterior dvs ati achizionat un alt kmobil nu are nici o relevanta. Nu se deduce automatic ca v-ar fii dat dvs banii . Ce vreau sa spun este ca tb sa fii luat masuri inca de atunci :) stiti vb aceea cu sapt oarba si butoiul cu miere?? :):)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj soaresil soaresil in cazul unui partaj, cand bunul a fost achitat de una din parti ( parintii ), in timpul casatoriei , cum se va proceda? de la cumparare au trecut 23 ... (vezi toată discuția)
Pot trece pe numele meu partea de 50% din apartament a unuia dintre părinți, în caz de divorț, fără ca celălalt să fie de față? Horatiu79 Horatiu79 Aș dori să aflu dacă aș putea să trec pe numele meu partea de 50%din ce i se cuvine unuia dintre părinți, fără ca celalalt sa fie de față dacă ei ... (vezi toată discuția)
Partaj Mihaela Stefan Mihaela Stefan Buna ziua! Sunt in plin proces de divort, si va urma partajul. Am impreuna cu sotul meu doi copii, dintre care unul minor. Copiii raman la mine. Vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)