Daca o persoana obtine in instanta reintegrarea in munca si plata salariilor de care ar fi beneficiat daca nu ar fi fost concediat, pot aceste despagubiri sa constituie o baza de calcul pentru indemnizatie pentru cresterea copilului, in conditiile in care in perioada in care a fost concediat de la prima societate, salariatul a lucrat la alta societate?
am si eu o intrebare
in 7 martie 2008 am nascut, am intrat in prenatal, am luat si CIC si la 1 octombrie 2008 am renuntat si am inceput lucrul la un nou loc de munca
sotul lucreaza in strainate cu contract de munca, deci legal, de vreo 3 ani de zile, atat doar ca este intrerupt contractul in luna august pentru ca este liber si asa le este intelegerea
intrebarea mea este: nu poate intra sotul in CIC cu 85% conform noii legi?
daca da ce trebuie facut
va rog frumos daca stie cineva ceva de asta
stiu ca si tatii pot intra in cic dar totusi este o situatie mai diferita
va multumesc
Persoana care solicita indemnizatia de crestere a copilului este necesar sa se indeplineasca simultan urmatoarele conditii:
- sa fie cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
- sa aiba domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, potrivit legii;
- sa locuiasca impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora;
- a realizat, timp de 12 luni, anterioare nasterii copilului, venituri supuse impozitului pe venit, conform Codului fiscal. Veniturile impozabile la care face referire legea sunt cele provenite din salarii, activitati independente si cele din activitati agricole.
Cele 12 luni relevante pentru acordarea indemnizatiei de crestere sunt luate in calcul si pentru urmatorele categorii de persoane:
- cele care si-au insotit sotul sau sotia in misiuni permanente in strainatate;
- cele care au beneficiat de indemnizatie de somaj, concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
- cele care au efectuat stagiul militar obligatoriu;
- cele care au urmat cursurile la zi ale invatamantului universitar, pe durata normala a studiilor respective si cu conditia absolvirii acestora;
- cele care au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in temeiul contractelor de asigurari sau in conditiile unor acte normative speciale care reglementeaza concedierile colective.
Beneficiarii dreptului la indemnizatie sau stimulent sunt:
- oricare dintre cei doi parinti firesti ai copilului;
- persoanele carora li s-a incredintat copilul in vederea adoptiei;
- persoanele care au adoptat un copil;
- persoanele care au primit copilul in plasament sau in plasament in regim de urgenta;
- persoanele care au fost numite tutore.
Indemnizatia, stimulentul sau alocatia se acorda in baza urmatoarelor documente, dupa caz:
- actul de identitate al solicitantului;
- certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
- certificatul de casatorie;
- certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
- adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor;
- adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate;
- declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate
- declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana (parinte adoptiv, tutore) nu beneficiaza de aceleasi drepturi;
- declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
- dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului;
- dovada eliberata de autoritatile competente sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
- dovada eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte incadrarea solicitantului intr-una din situatiile speciale de eligibilitate;
- alte acte necesare, dupa caz, stabilirii dreptului, prevazute in normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta.
Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, de catre angajatori.
Daca o persoana obtine in instanta reintegrarea in munca si plata salariilor de care ar fi beneficiat daca nu ar fi fost concediat, pot aceste despagubiri sa constituie o baza de calcul pentru indemnizatie pentru cresterea copilului, in conditiile in care in perioada in care a fost concediat de la prima societate, salariatul a lucrat la alta societate?
daca aceste venituri reprezinta venituri supuse impozitului pe venit, conform Codului fiscal. Veniturile impozabile la care face referire legea sunt cele provenite din salarii, activitati independente si cele din activitati agricole.
teoretic dumneavoastra primiti despagubire ? daca aceste venituri sunt sub forma de despagubire fara a vi se face stat de plata rectificativ, declaratii rectificative....din pacate nu sunt venituri supuse impozariii