avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara

Am cateva intrebari:
1. In luna curenta (octombrie) sotul meu primeste salariul aferent lunii septembrie. Pensia alimentara trebuie platita in acelasi fel sau in octombrie trebuie achitata pentru luna octombrie?
2. Se intampla sa trimitem prin mandat postal contravaloarea pensiei pt 2 luni, din motive lesne de inteles (mereu apar cheltuieli in plus...). O singura data am trimis pt 3 luni, dar atunci am fost instiintati ca tutorul pleaca din tara si sa trimitem banii doar cand se intoarce. In momentul de fata pensia e platita, inclusiv septembrie. Dar m-am trezit cu sectoristul la usa aducand citatie privind abandonul familial.
E justificata citatia? Adica sunem cu plata la zi, nu e rea-credinta, de 6 ani platim.
E important sa mi se raspunda la prima intrebare, poate de acolo porneste problema.
3.In momentul de fata sotul meu are un venit net de aproape 900 lei, pensia alimentara e 150 lei. In cazul unei trimiteri in judecata pentru modificarea cuantumului, ce suma s-ar stabili dat fiind ca acum noi suntem casatoriti si avem 2 copii(eu inca sunt in CIC), avem imprumut bancar si facturi lunare de achitat. Nu stiu daca are vreo importanta juridica faptul ca in urma divortului, custodia totala i-a revenit mamei, care ulterior a plecat in Italia, lasand fetita in grija strabunicii de 76 de ani.
Multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:27, 31 Octombrie 2012
1) sotul primeste in oct pt ce a muncit in septembrie, copilului nu-i decontati cheltuielile, ci il ajutati sa se intretina.. in oct ii platiti pensie pe oct.
2) pensia se achita lunar, exact asa cum s-a stabilit in hotarare, dupa doua luni de neplata, va puteti alege cu plangere penala pt abandon ( vb de tata), iar politia va stabili daca a fost cu rea credinta sau nu.
3) exact 150 de lei :). Pensia cuvenita pt 3 copii e de max 50 % din venitul net. Puteti incerca sa diminuati suma, dar nu cred ca veti avea succes, se va tine cont si de posibilitatea tatalui de a plati, dar si de nevoile celui aflat in intretinere, probabil ca si bunica are de platit apa si caldura pt copil.

In legatura cu faptul ca mamica desi avea copilul in incredintare, a plecat lasand copilul cu strabunica.. are putea avea relevanta doar daca pe tata l-ar interesa de copil, ca acesta sta cu strabunica de 76 de ani, in acest caz ar putea sa ceara ca locuinta minorului sa fie la el, sa exercite singur sau impreuna cu mama lui autoritatea parinteasca si sa va plateasca mama pensie.. poate mai mult de 150 de lei.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2012
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce-as putea sa fac? ContSters461301 ContSters461301 Eu nu lucrez si plătesc pensie alimentara in valoare de 150 p luna a unui copil de 9 ani (am fost căsătorita timp de 4 ani si p urma am divortat). Sunt ... (vezi toată discuția)
Acuzatie de abandon familial sunriser sunriser Buna ziua, Ma numesc Alex, am 37 de ani si sunt din Iasi. Ieri 12.11.2012, m-am trezit cu o invitatie la sectia de politie de care apartin unde politistul ... (vezi toată discuția)
Rog ajutor urgent cu un sfat pensie alimentara LUMI1971 LUMI1971 Fostul sot are sa-mi achite pensia alimentara pe 7 luni consecutive.Pe motiv ca nu are loc de munca nu vrea sa mi-o plateasca.In urma procesului de partaj l-am ... (vezi toată discuția)