avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale excludere asociat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

excludere asociat

va rog sa-mi spuneti daca un asociat al unui SRL, cu numai 5% cota de participare si care nu a pus nici un ban in firma si mai mult de atat, nu-l intereseaza de firma si mai creeaza si probleme, poate fi exclus din firma?
Poate fi exclus din firma si sa i se retraga acel 5% ? daca da, exista un temei legal in sprijinul acestei actiuni?Cum se procedeaza daca nu vrea sa se retraga?Ce se poate face?
va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 07:18, 26 Martie 2009
Poate fi exclus in conditiile art. 222 din Legea societatilor comerciale prin hotarirea triubunalului care va statua si aasupra partiilor sale sociale si a capitalului social al SRL-ului
buna ziua,.sunt administrator al unui srl si am un asociat .eu detin 50 profit si pierderi asociatul detine 50 profit si pierderi.de la un timp au aparut neintelegeri intre noi .eu ca administrator ma ocup de tot in firma , aduc marfa , fac plati tin contabilitatea primara tot ce tine de firma.dar firma nu merge nu inregistreaza profit ,merge pe pierderi .de o luna de zile am dat in somaj si vanzatorul pe care il aveam ,asociatul s-a suparat f rau .a zis ca el nu poate sa vina la magazin sa stea in locul vanzatorului mentionez ca asociatul nu merge dupa marfa nu face absolut nimic pentru firma vine doar si incaseaza banii personal pt el de asemenea nu vrea sa inchidem firma (am propus sa mergem pe garantie si sa o llichidam fiind deja pe pierderi .nu vrea spune ca spatiul este al ei (am contract de inchiriere cu o societate dar printr-o relatie a sotului ei am reusit in 2004 sa obtin acest spatiu altfel trebiua sa dau spaga ca sa pot avea un spatiu. cum pot sa o exclud din societate in caz ul in care nu ma lasa sa ,aduc marfa suficienta in magazin, spune ca ea nu plateste partea ei de datorii catre stat , furnizori etc. nu este de acord cu absolut nimic ,dar magazinul nu poate sa mearga daca nu il aprovizionezi cu tot ce trebuie .i-am propus sa iau partea ei de datorii si sa se retraga dar nu vrea nu stiu cum sa mai procedez cu ea de cand a plecat vanzatorul eu ma duc si stau in fiecare zi la mag iar ea vine si sta 6 ore pe zi dar(12 zile pe luna) restul eu stau cum se pocedeaza in astfel de situatii.
Raspunsul la problemele dvs. se afla asa cum vi s-a raspuns si mai sus in Legea nr.31/1990 rep., acesta - in mod concret - este dat de :
TITLUL V: Excluderea si retragerea asociatilor
Art. 222
(1)Poate fi exclus din societatea în nume colectiv, în comandita simpla sau cu raspundere limitata:
a)asociatul care, pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b)asociatul cu raspundere nelimitata în stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c)asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept în administratie ori contravine dispozitiilor art. 80 si 82;
d)asociatul administrator care comite frauda în dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social în folosul lui sau al altora.
(2)Dispozitiile acestui articol se aplica si comanditatilor în societatea în comandita pe actiuni.
Art. 223
(1)Excluderea se pronunta prin hotarâre judecatoreasca la cererea societatii sau a oricarui asociat.
(2)Când excluderea se cere de catre un asociat, se vor cita societatea si asociatul pârât.
(3)Ca urmare a excluderii, instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarâre, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(4)Hotarârea irevocabila de excludere se va depune, în termen de 15 zile, la oficiul registrului comertului pentru a fi înscrisa, iar dispozitivul hotarârii se va publica la cererea societatii în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
Art. 224
(1)Asociatul exclus raspunde de pierderi si are dreptul la beneficii pâna în ziua excluderii sale, însa nu va putea cere lichidarea lor pâna ce acestea nu sunt repartizate conform prevederilor actului constitutiv.
(2)Asociatul exclus nu are dreptul la o parte proportionala din patrimoniul social, ci numai la o suma de bani care sa reprezinte valoarea acesteia.
Art. 225
(1)Asociatul exclus ramâne obligat fata de terti pentru operatiunile facute de societate, pâna în ziua ramânerii definitive a hotarârii de excludere.
(2)Daca, în momentul excluderii, sunt operatiuni în curs de executare, asociatul este obligat sa suporte consecintele si nu-si va putea retrage partea ce i se cuvine decât dupa terminarea acelor operatiuni.
Art. 226
(1)Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandita simpla sau în societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a)în cazurile prevazute în actul constitutiv;
b)cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c)în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotarâri a tribunalului, supusa numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.
(2)În situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarâre, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3)Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, în caz de neîntelegere, de tribunal.
CONCLUZIE:
aveti doua posibilitati:
1 Fie sa solicitati in conditiile legii exluderea asociatului dvs.;
2. fie sa va retrageti dvs. din societate in conditiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoatere asociat din firma ati ati Suntem 12 asociati din care unul detibe 0.5%.Majoritatea vrem ca acest asociat sa iasa din firma,dar acesta nu vrea .Cum putem sa scoatem acest ... (vezi toată discuția)
Sot-sotie asociati 50%-50% medeea13 medeea13 detinem un srl, suntem sot-sotie si asociati 50%, sotul este administrator, ne-am separat iar el a plecat cu masina firmei si o foloseste strict in interes ... (vezi toată discuția)
Schimbare administrator firma valici valici Care sunt pasi si ce acte trebuie facute pentru schimbare administrator? (vezi toată discuția)