avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revendicarea unui imobil (preluat abuziv) intabulat de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revendicarea unui imobil (preluat abuziv) intabulat de primarie. Art. 563 si urmatoarele

La un an de la aparitie, inca exista retineri privind posibilitatea recuperarii posesiei unui imobil pentru care proprietarul-mostenitor detine un act de proprietate legal apartinand autorului sau iar Primaria l-a intabulat fara titlu legal, pe numele Municipiului , in baza ART.563 si urmatoarele din NCC.
Am gasit aceasta precizare (sursa CSM):
Actiunea in revendicare in Noul Cod Civil
FRIDAY, OCTOBER 21ST, 2011.
Actiunea in revendicare este un mijloc de aparare in justitie a dreptului de proprietate privata (art. 563 si urm. NCC – Legea 287/2009) si a dreptului de proprietate publica [art. 865 alin. (3) NCC] si reprezinta actiunea in justitie aflata la indemana proprietarului bunului impotriva posesorului sau impotriva altei persoane care detine bunul respectiv, fara drept.
Când poate fi introdusă acţiunea în revendicare?
Acţiunea în revendicare este imprescriptibilă, adică poate fi introdusă oricând, indiferent dacă revendicarea priveşte un bun mobil sau un bun imobil, cu excepţia cazurilor în care prin lege se dispune altfel [spre exemplu, potrivit art. 937 alin. (1) NCC, bunul mobil pierdut sau furat poate fi revendicat de la posesorul de bună-credinţă, dacă acţiunea este intentată, sub sancţiunea decăderii, în termen de 3 ani de la data la care proprietarul a pierdut stăpânirea materială a bunului].
Cine poate introduce acţiunea în revendicare?
Titularul dreptului de proprietate.

In aceasta situatie, se mai aplica Decizia nr. 33 a I.C.C.J.Secţiile Unite
din 9 iunie 2008, cu privire la admisibilitatea acţiunii în revendicare,
întemeiată pe dispoziţiile dreptului comun, având ca obiect revendicarea imobilelor preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, formulată după intrarea în vigoare a Legii nr. 10/2001 ???
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 16:30, 9 Martie 2013
Probabil va trebui să vă consultați cu un avocat specializat. Sunt sigur că există multe asemenea cazuri și practica trebuie să fie unitară.
Au mai trecut cateva luni, timp in care 5 avocati s-au pronuntat cu refuz , motivat de imposibilitatea unui proces corect dus impotriva administratiei (citeste mafia!) locala.
Am gasit si discutia de aici:
www.avocatnet.ro/content/for... !
Ma intreb totusi, daca exista dovezi/inscrisuri indubitabile privind actiunile ilegale comise in decursul timpului (fie ca este primarul, fie ca sunt angajatii) destule descoperite/consemnate si de DNA sau CContr.MD, chiar daca s-au incheiat cu NUP (prin prescriere:P ), efectele produse pot fi considerate legale??
Nu pot fi aplicate Art.563 si urm. din NCC, cazul fiind admisibil conf.RIL 33/2008, cu ceva sanse de izbanda ? (la CEDO ce sa mai speram?)
Noua lege a proprietatii, se pare ca incearca (si precis va reusi) sa ingroape definitiv nu numai sperantele persoanelor indreptatite/persoanelor ce pretind a fi indreptatite dar chiar si la propriu pe putinii care au mai ramas, care au asteptat deja peste 20 ani, traind si murind cu speranta desarta.....:surrender:
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2013
nucu$, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

L.10/2001 sca baloisibaloi sca baloisibaloi Unic mostenitor cu certificat de mostenitor din anul 1982, plecat in strainatate din anul 2000. Nu formuleaza niciun fel de cerere de retrocedare a imobilelor ... (vezi toată discuția)
Revendicare Schwann Luminita Schwann Luminita Buna, am nevoie de informatii privind revendicarea in romania. mai este posibil din punkt de vedere juridic sa se mai poata face revendicari? Familia mea a ... (vezi toată discuția)
Drepturi litigioase legea 10/2001 vanill2004ro vanill2004ro Detin 5 dosare (imobile situate in centrul capitalei) pentru care NU au fost depuse in termen notificarile la PMB.Exista o motivatie insa am inteles ca nu ... (vezi toată discuția)