Daca in anii 2000-2003 am lucrat in doua locuri cu contracte de munca ,unul cu 8 ore,altul cu 2 ore....in cartea de munca aparand datele din contractul cu 8 ore din cealalta parteunde eram cu 2 ore trebuia sa iau adeverinta de vechime pentru perioada respectiva????
Da, trebuia sa mergeti sa faceti o cerere la ITM sau la angajator prin care specificati ca doriti adeverinta de vechime pentru perioada respectiva. Trebuia sa o faceti inainte ca ITM sa predea cartile de munca, pentru ca va operau ei acesta vechime, acum ca e inchisa cartea ( ma refer la carnetul propriu - zis), nu va ramane decat sa faceti rost de ea si sa o pastrati.
Sa inteleg ca daca ridic de la angajator adeverinta respectiva pe aceea perioada lucrata cu 2 ore pe zi este de ajuns......Eu am scos si de la Casa de pensii un stagiu de cotizare pentru aceea perioada si imi apar ambele contributii ...si cea pentru 8 ore si cea pentru 2 ore
ITM-ul nu are aceasta obligatie decat in anumite situatii ... Potrivit art.8 alin.3 lit.b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Daca va apar cele doua perioade in certificatul de stagiu de cotizare nici nu mai este necesara aceasta adeverinta ...
Va multumesc pentru lamuriri si as mai avea o intrebare: daca un salariat are un contract de 8 ore apoi prin act aditional i se micsoreaza la 4 sau 2 ore ..la sfarsit trebuie sa ridice doua adeverinte sau una in care apare si modificarea respectiva?
Daca este vorba despre acelasi angajator i se va face o singura adeverinta in care se vor include toate modificarile survenite pe durata executarii c.i.m.