avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cladire cumparata doar cu factura si chitanta fiscala ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cladire cumparata doar cu factura si chitanta fiscala fara act notarial.

In anul 2011 am cumparat de la firma tatalui meu o cladire doar cu factura fiscala fara nici un act notarial. Intre timp tatal meu a decedat iar firma pe care a avut-o el, la care era asociat unic, a trebuit sa o lichidam si sa o radiem pentru ca asa era prevazut in statutul firmei. Mentionez , cladirea este construita in 1992 fara autorizatie de constructie ( pe vremea aceea nu se eliberau autorizatii) pe un teren concesionat de primarie in scopul construirii acestei unitati comerciale. In prezent eu nu pot sa folosesc cladirea pentru ca cei de la primarie nu vor nici sa-mi concesioneze nici sa-mi vanda terenul pentru ca ei spun ca nu sunt proprietara cladirii respective.Nu pot sa-i fac nici cadastru si sa o intabulez.
Ce pot face pentru a dobandi un act, care sa ateste ca sunt proprietara cladirii, avand in vedere faptul ca cel de la care am cumparat-o a murit.
Am fost la un notar si mi s-a spus ca nu se poate face nimic in situatia mea.

Cel mai recent răspuns: ALEXANDRINA2012 , utilizator 22:04, 3 Noiembrie 2012
Dacăƒ actul de vînzare-cumpăƒrare a fost încheiat înainte de intrarea în vigoare a noului cod civil, acesta nu trebuia să îmbrace forma autenticăƒ decît pentru construcţiile cu destinaţia de locuinţăƒ (OUG nr.210/2008 pentru completarea Legii nr.147/1996)

Prin urmare, un contract sub semnătură privată pentru cumpărarea unei construcţii care nu avea destinaţia de locuinţă, încheiat înainte de 1 octombrie 2011, este perfect valabil, el fiind apt să transmită dreptul de proprietate asupra construcţiei.

În schimb, dacă construcţia cumpărată avea destinaţia de locuinţă, actul respectiv nu putea avea altă valoare decît aceea de antecontract, adică de promisiune de vînzare-cumpărare, prin care nu s-a transmis dreptul de proprietate.

După cum spuneţi, construcţia este destinată activităţilor comerciale. Contractul sub semnătură privată (chiar materializat doar sub forma acelei facturi) vă putea transmite dreptul de proprietate doar în condiţiile în care a fost încheiat înainte de 01.11.2011. Dacă este aşa, sunteţi proprietarul construcţiei. Notarul nu are ce să facă în această situaţie. Soluţia nu o poate oferi decît instanţa de judecată.



Va multumesc foarte mult pentru raspunsul dat, m-ati mai linistit un pic.
Da, cladirea a fost construita cu destinatie comerciala ( cand s-a facut concesiunea terenului in 1992 de catre Primarie ,aceasta a avut ca obiectiv construirea unei cladiri cu destinatie comerciala)
V-as ruga daca se poate sa-mi spuneti ce ar trebui sa fac. Sa ma adresez Instantei Judecatoresti si sa cer sa mi se recunoasca dreptul de proprietate? Sau ce ar trebui sa fac? Va multumesc inca o data si astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil(cladire) cumparata doar cu factura fiscala fara act notarial ALEXANDRINA2012 ALEXANDRINA2012 In anul 2011 am cumparat de la firma tatalui meu o cladire doar cu factura fiscala fara nici un act notarial. Intre timp tatal meu a decedat iar firma pe care ... (vezi toată discuția)
Obtinere drept de proprietate de proprietarul cladirii de deasupra terenului eagle_free eagle_free Buna ziua. As dori si eu o indrumare in legatura cu o problema referitoare la un teren, proprietate a primariei. Situatia se prezinta in felul urmator: Un ... (vezi toată discuția)
Imobil construit pe teren concesionat gabrielli68 gabrielli68 Buna ziua! Exista un imobil construit de o firma pe un teren concesionat de la Primarie. Contractul de concesiune are valabilitatea pana va sta cladirea si se ... (vezi toată discuția)