avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... un sfat pe tema taxei de timbru pentru recurs
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

un sfat pe tema taxei de timbru pentru recurs

Stimati Forumisti,
Un sfat va rog :
Fata de exceptia perimarii, ridicata netemeinic, - din oficiu si admisa de instanta de fond, - dupa necitarea tuturor partilor din dosar, din vina exclusiva,
a instantei de judecata - intr-un dosar pe rolul unei judecatorii, in care, nu se discutase inca, taxa judiciara de timbru si taxa de timbru judiciar, - hotararea data, este atacabila cu recurs (pe exceptia perimarii).

Urmarind clasificarea exceptiilor de procedura si a exceptiilor de fond, data de art.137 C.proc.civ., intrebarea mea este :
fata de ordinea de discutie, a exceptiilor de procedura, privitoare la incalcarea normelor privind modul de desfasurare al activitatii de judecata, precum si fata de exceptiile privind actele de procedura, in care se materializeaza activitatea procesuala, - lipsa citarii si citarea neregulata a paratilor, netimbrarea cererii, perimarea actiunii, etc....:
formuland recursul, odata cu depunerea lui, sunt obligat sa si timbrez, pentru a se promova si cerceta cererea mea, de recurs, la nivelul tribunalului ?
Fiind vorba de sume foarte mari, pe cateva capete de cerere, intentionam sa cer - in baza OUG nr.51/2008, scutirea integrala, de la plata tjt+tj, avand dovezi temeinice, in acest scop.
Fiind vorba de o acordare unica, a scutirii, intr-o perioada de 12 luni,
cum functioneaza acesta reglementare in situatiile a doua procese :
procesul A) neplata tjt+tj, in fond, plata tjt+tj, in recurs = epuizarea dreptului la scutire plata pe 12 luni,
procesul B) in cazul pierderii caii de pe procesul A), reluind cererile, se epuizeaza dreptul la scutire plata tjt+tj, pe 12 luni, deja utilizat in calea A). ?
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: viktorV , utilizator 19:21, 4 Noiembrie 2012
Potrivit art.7 din OUG nr.51/2008, ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute la art. 6. Valoarea ajutorului public judiciar acordat, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute la art. 6 lit. a)-c), nu poate depăsi, în cursul unei perioade de un an, suma maximă echivalentă cu 10 salarii minime brute pe oră la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare.

In art.19 din acelasi act normativ se dispune:
(1) Dacă partea care a beneficiat de ajutor public judiciar cade în pretenţii, cheltuielile procesuale avansate de către stat rămân în sarcina acestuia.

(2) Instanţa poate dispune însă, odată cu soluţionarea cauzei, obligarea părţii care a beneficiat de ajutor public judiciar la restituirea, în tot sau în parte, a cheltuielilor avansate de către stat, dacă prin comportamentul nediligent avut în timpul procesului a cauzat pierderea procesului ori dacă prin hotărâre judecătorească s-a constatat că acţiunea a fost exercitată abuziv.
Fiind vorba - in speta, de fonduri mutuale internationale, destinate investitiilor, in 44 de state, sumele sunt imense !
Cum voi putea raspunde la cerinta platii tjt+tj, OUG 51/2008, cand sumele din capetele de cerere, depasesc SUTE DE MILIARDE euro si dolari SUA ?
Cu stima,
Trebuie sa faceti dovada ca indepliniti conditiile prevazute de acest act normativ pentru a vi se acorda ajutorul pubic judiciar. Acestea sunt prevazute in art.8, si anume:
(1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.

(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporie de 50%.

(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România.

Am citit textul OUG. Multumesc!
Vreau sa ma fac inteles din inceputul discutiei: NU exercit abuziv, drepturile mele, procesuale!

Si totusi sumele efective, de transferat - in fapt, intre ministere, - in cadrul acestui ajutor public, care mi s-ar acorda, depasesc de cateva ori PIB - ul Romaniei, cu toate creditele obtinute pana in prezent...

In acest caz, cum se rezolva problema, care este - repet, cat se poate de serioasa, cu atat mai mult, cu cat chem Min. Justitiei, ca raspunsator, pentru fapta/faptele unui notar de stat.
Este problema lor cum fac transferul acestei sume, daca dvs vi se aproba ajutorul public judiciar.

Alte discuții în legătură

Ajutor public judiciar geo-vem geo-vem Rog frumos ma poate ajuta cineva cum pot solicita asa ceva ?!Mai exact ce documente trebuiesc anexate?Va multumesc! (vezi toată discuția)
Ajutor judiciar taxa timbru partaj MARIA2001 MARIA2001 Intr-un proces de partaj, care sunt conditiile pentru a beneficia de scutire sau reducere pentru taxa de timbru? Va multumesc frumos (vezi toată discuția)
Ajutor public judiciar bubutu2 bubutu2 Buna ziua! Daca am pensia pe caz de boala in cuantum de 870 lei si ajutor social de 260 lei,locuiesc impreuna cu sotia care este casnica,ce ajutor public ... (vezi toată discuția)