avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de somaj pentru absolventi
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de somaj pentru absolventi

1. - Nu stiu de ce unele Agentii de Somaj au inventat restrictia cu cele 60 de zile in care daca nu te inregistrezi la ei pierzi dreptul la indemnizatia de somaj.
- Asa ceva nu este prevazut in lege.

2. Sa vedem ce spune Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art.17
...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
b) sunt absolvenţi ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstã de minimum 16 ani, care nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
...
Art. 38.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã persoanelor prevãzute la art. 17, la cerere, dupã caz, de la data:
...
l) expirãrii perioadei de 60 de zile, prevãzutã la art. 17 alin. (2) lit. a);
...
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.

(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevãzut la alin. (3) este termen de decãdere din drepturi.

3. Asadar:
- Indemnizatia de somaj pentru absolventi nu se acorda in perioada celor 60 de zile de la data absolvirii.
- Dar indemnizatia de somaj se poate acorda daca te inregistrezi la Agentia de Somaj in termen de 12 luni de la expirarea celor 60 de zile.

4. Am inteles de la colegul @freeelis ca AMOFM Bucuresti acorda indemnizatie de somaj si absolventilor care se inregistreaza la Agentie in termen de 12 luni de la data absolvirii.
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:33, 11 Aprilie 2014
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 42.
...
(2) Nu beneficiazã de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitãrii dreptului, urmeazã o formã de învãţãmânt.

3) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care, la data solicitarii dreptului, au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi, in conditiile legii. (introdus de Legea 250/2013)

2. Asadar daca dvs. aveati promovat concursul de rezidentiat la data inregistrarii la Agentia de Somaj nu veti putea beneficia de indemnziatie de somaj.

3. Dar cum dvs. nu ati promovat inca concursul de rezidentiat trebuia sa va inregistreze la Agentia de Somaj pentru a primi indemnizatie de somaj.

4. Mergeti la Agentia de Somaj, cu textul de lege de mai sus, si solicitati sa va spuna care este prevederea legala care spune ca in acest an nu beneficiati de indemnizatie de somaj.

5. Puteti intreba si la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), pe e-mail, la: anofm@anofm.ro



buna ziua as dori sa stiu si eu un lucru,eu am terminat anul acesta liceul in august m-am casatorit si am ramas insarcinata acuma in octombrie am bagat dosarul pentru somaj si as dori sa stiu daca cei de la somaj imi pot da prenatal eu trebuie sa iau somaj pana la data de 16 aprilie ,iar eu voi naste in martie si vrea sa stiu daca imi pot lua acel prenatal de la somaj si ce acte imi trebuie si cand trebuie sa bag actele pentru prenatal?va multumesc astept raspunsul dumneavoastra.
1. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

2. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

3. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

4. - Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

5. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

6. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art.41 alin.(1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.

7. - Daca veti naste in martie 2014 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de CCC sunt aprilie 2013 - martie 2014.
- In aceste 12 luni aveti luni in care ati fost eleva, cele 60 de zile de la absolvire si pana ati primit indemnizatie de somaj si luni de somaj indemnizat.
- Toate aceste luni va permit sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC.

8. Certificatele medicale pentru concediu medical sau pentru concediul de maternitate le depuneti la Agentia de Somaj asa cum am spus mai sus.
BUNA ZIUA,
Mai este valabila legea 250/2013 referitor la angajator si un absovent? Este adevarat ca angajatorul va primi o indemnizatie daca va incheia o conventie cu AJOFM? MULTUMESC
Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca (modificata de Legea 250/2013):

Art. 80
(1) Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat:
a) o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.

(2) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevãzute la alin. (1) pe o perioadã de 18 luni.

(3) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncã absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, pentru absolvenţii din aceastã categorie.

Art. 83
(1) Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora, cel putin 18 luni de la data incheierii.

(2) Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului prevazut la alin.(1), sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, sumele incasate pentru fiecare absolvent pentru care a incetat raportul de munca sau de serviciu anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din urmatoarele motive:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) si e), art. 61 lit. d) si art. 65 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de serviciu in temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e), art. 99 alin. (1) lit. b) si c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(3) Prevederile alin. (2) nu se aplicã în situaţia în care încetarea raporturilor de muncã sau de serviciu are loc din iniţiativa sau din motive imputabile angajatului.

(4) Absolvenţii pot fi încadraţi în condiţiile art. 80, o singurã datã pentru fiecare formã de învãţãmânt, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

Art. 84.1.
(1) Angajatorii care, dupã îndeplinirea obligaţiei prevãzute la art. 83 alin. (1), menţin raporturile de muncã sau de serviciu cu absolvenţii încadraţi în condiţiile art. 80 primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncã sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferentã contribuţiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane şi virate, conform legii.

(2) Ajutorul financiar prevãzut la alin. (1) poate fi acordat pe o perioadã de cel mult 2 ani de la data îndeplinirii obligaţiei prevãzute la art. 83 alin. (1).

(3) Prin contribuţii sociale datorate de angajatori se înţelege contribuţia de asigurãri sociale, contribuţia de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale, contribuţia pentru asigurãri sociale de sãnãtate şi contribuţia de asigurãri pentru şomaj.

(4) Ajutorul financiar prevãzut la alin. (1) se vireazã, la cerere, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, angajatorilor care nu înregistreazã debite provenind din neplata contribuţiilor sociale, prin plata acestei sume, în termen de 90 de zile de la data aprobãrii cererii.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj roxanik18 roxanik18 imi puteti spune va rog daca pentru indemnzatia de somaj pentru absolventi te poti inscrie doar intr-un termen de 60 zile sau poti si dupa. (vezi toată discuția)
Somaj absolventi Goanga88 Goanga88 Daca au expirat cele 60 de zile de la absolvirea facultatii, fara ca dosarul de somaj sa fie depus, ce se intampla? Nu mai beneficiez de somaj deloc? Va ... (vezi toată discuția)
Crestere copil Manu85 Manu85 Buna! in momentul de fata nu lucrez,dar nu am lucrat nici in ultimele 12 luni,de curand am aflat ca voi dveni mamica. As dori sa beneficiez de indemnzatie,dar ... (vezi toată discuția)