Buna ziua. Am un frate care a acceptat succesiunea dupa mama (mentionez ca parintii erau divortati cand eu m-am nascut) si pe care am facut-o acum 2 luni de zile. La apartamentul unde a locuit tata, fratele meu nu a avut nicio pretentie si nici eu ramanand casa sorei pe care o avem, iar sora a refuzat succesiune in favoarea mea. Acum fratele meu a ramas fara casa pe care o detinea de la stat cu chirie neplatind restantele pe care le avea, nemuncind nicaieri. Stiu ca trebuie sa-i dau 1/2 din valoarea casei dar totusi nu stiu care valoare. Cea care este trecuta in actul de mostenire sau pretul din vanzarea al apartamentului. Sunt nevoit sa vand apartamentul deoarece nu am de unde sa-i achit aceea 1/2 la care are dreptul. Exista si un termen de achitare a acestei sume ca ma tot suna sa-i dau bani mai repede amenintandu-ma ca ma da in judeca?
Suma despagubirii (sulta) este cea pe care o conveniti cu fratele. Nu ii dati niciun ban pana nu semnati un act de partaj in care sa va revina exclusiv apartamentul.
Daca va da in judecata instanta va stabili cuantumul despagubirii = sulta, pe care judecatorul o determina in functie de raportul de expertiza comandat.
Ar mai fi nevoie sa ne dati cateva date:
-Sunteti 3 frati, cu acceasi parinti?
-Apartamentul este dobandit de parintii dvs in timpul casatoriei lor? A avut loc vreo vanzare a apartamentului intre timp?
-Ce scrie in actul de succesiune dupa mama, care sunt cotele parti ale mostenirii?
-Cand a murit tatal dvs? (Daca a decedat dupa 01 oct 2012 succesiunea se va face conform noului Cod Civil.)
Da, suntem 3 frati.
Apartamentul este dobandit dupa divort si nu a avut loc nicio vanzare pana acum. Doar cea de cumparare de la I.C.R.A.L. in 1992.
In actul de succesiune dupa mama cotele mostenite sunt de 1/2.
Tata si sora mea nu au nicio legatura in problema asta ( cred) dar tata a murit acum 8 ani.
Ca sa inteleaga cineva cu ce fel de probleme ma confrunt si cat de incalcita este situatia asta cred ca trebuie sa scriu 1/2 zi.
Mostenire
olympya
buna ziua!
va rog ,sa ma lamuriti intr-o problema legata de o succesiune.Este vorba de casa bunicilor (bun comun) si cei doi copii ai lor.Bunicul si unul din ... (vezi toată discuția)