avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expert parte
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expert parte

Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati cu clarificari referitoare la rolul expertului parte in cazul efectuarii unei expertize criminalistice (accident rutier) de LIEC. Are dreptul sa participe la efectuarea expertizei de catre laborator (adica laboratorul trebuie sa il citeze in acest sens si expertul parte trebuie sa participe) sau rolul sau este doar de a-si exprima pozitia dupa inmanarea raportului LIEC, printr-un raport separat (fara a fi prezent efectiv la realizarea expertizei de catre expertul de caz). Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:55, 9 Noiembrie 2012
Nedumerirea mea se muta insa acum in alta zona. Atata timp cat partea a numit un expert care sa o reprezinte si acel expert nu a participat la desfasurarea expertizei... nu este lovita de nulitate expertiza!? De asemenea, ma intreb care a fost pozitia expertului parte in momentul in care a fost anuntat de data si locul efectuarii expertizei (banuiesc ca a fost totusi anuntat), oare nu ar fi trebuit ca cineva sa anunte partea ca expertul angajat refuza sa participe? Multumesc frumos pentru raspunsurile foarte prompte si pertinente.
Desi nu m-am confruntat cu un asemenea caz in practica, in principiu da, expertiza urmeaza sa fie lovita de nulitate, asa ca va trebui sa contestati expertiza in cauza.
Multumesc din nou pentru lamuriri. Oare stiti unde ar trebui contestata expertiza?
Se vor face obiectiuni in fata organului de cercetare/urmarie penala ce a dispus expertiza, prin care se va solicita o noua expertiza si se vor invoca motivele de nulitate a celei deja efectuate.
Obiectiunile dvs. la raportul de expertiza, solicitarea de a se constata nulitatea expertizei facute si de a se face o noua expertiza si orice alta comunicare pe care doriti sa o faceti, trebuie formulate in scris si sa poarte nr. de inregistrare, pentru a nu avea ulterior surprize, de genul "ratacirii" unor documente.
Este bine sa fiti asistat de un avocat, atunci cand va prezentati la politie/ parchet si daca se ajunge in instanta, in fata judecatorului.
Cred ca este bine sa solicitati pentru noua expertiza si inlocuirea expertului parte, cu un alt expert criminalist, din alt judet, pe care sa il alegeti dvs. din lista publicata pe site-ul MJ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este interzis unui consilier expert să facă viculean viculean Ce îi este permis și ce nu unui expert parte (consilier expert) în cazul unei expertize dispuse de organul de cercetare penală: - să comenteze cu partea ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara auto playerzero playerzero Buna ziua, Am fost implicat intr-un accident rutier cu vatamare corporala. Politia a dat un verdict la primele cercetari care spune ca persoana care m-a ... (vezi toată discuția)
Expert consultant Carmen Aionesei Carmen Aionesei Pentru efectuarea unei expertize judiciare s-a stabilit de instanta un expert consultant din partea partii parate. Este necesar intocmirea unui plan de lucru ... (vezi toată discuția)