avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... caile de atac intr-un proces de divort
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

caile de atac intr-un proces de divort

Buna seara!
As avea si eu urmatoarea problema asupra careia doresc, daca se poate, sa ma lamureasca cineva: care sunt caile de atac intr-un proces de divort, si care este termenul de introducere a caii de atac? Care este momentul de la care se calculeaza aceste termene(data pronuntarii sentintei sau data comunicarii acesteia la domiciliu)?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:37, 7 Noiembrie 2012
hotararea respectiva este data cu recurs in ternen de 30 zile de la data comunicarii sentintei
Sentinta instantei de fond ( pronuntata de judecatorie ) este atacabila cu apel in 30 de zile de la comunicarea acesteia la domiciliul partilor.
Decizia pronuntata de instanta de apel ( tribunal) este atacabila in 30 de zile de la comunicarea acesteia la domiciliul partilor.
Decizia instantei de recurs nu se mai comunica partilor.
Termenul de 30 de zile de calculeaza astfel:
Art. 101 c.proc.civ
Termenele se inteleg pe zile libere, neintrand in socoteala nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul.
Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare.
Termenele statornicite pe ani, luni sau saptamani se sfarsesc in ziua anului, lunii sau saptamanii corespunzatoare zilei de plecare.
Termenul care, incepand la 29, 30 sau 31 ale lunii, se sfarseste intr-o luna care nu are o asemenea zi, se va socoti implinit in ziua cea din urma a lunii.
Termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala, sau cand serviciul este suspendat, se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.
Art. 102
Termenele incep sa curga de la data comunicarii actelor de procedura daca legea nu dispune altfel.
Termenele incep sa curga si impotriva partii care a cerut comunicarea, de la data cand a cerut-o.

Despărţenia
Art. 619 - c.proc.civ
(1)Termenul de apel, precum şi cel de recurs este de 30 de zile şi curge de la comunicarea hotărârii.
(2)Apelul sau, după caz, recursul reclamantului împotriva hotărârii prin care s-a respins cererea va fi respins ca nesusţinut, dacă la judecată se prezintă numai pârâtul.
(3)Apelul sau recursul pârâtului va fi judecat chiar dacă se înfăţişează numai reclamantul.
(4)Hotărârea care se pronunţă în condiţiile art. 6131 alin. (1) este definitivă şi irevocabilă în ce priveşte divorţul.
(5)Hotărârea dată în materie de divorţ nu este supusă revizuirii.
(6)Instanţa la care hotărârea de divorţ a rămas irevocabilă o va trimite, din oficiu, serviciului de stare civilă unde a fost încheiată căsătoria, Registrului naţional notarial al regimurilor matrimoniale, prevăzut de Codul civil, şi, după caz, oficiului naţional al registrului comerţului.





Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen apel - stabilire program vizitare minori DErcan DErcan buna seara sau buna dimineata! intr-un dosar de stabilire program vizitare minori solutia data a fost cu admitere a cererii principale dar cu apel. va rog sa ... (vezi toată discuția)
Investire cu formula executorie si trmene procedurale dislexic dislexic buna ziua, in cazul unei hotarari date de prima instanta cu recurs in 15 zile de la comunicare, este nevoie sa se astepte comunicarea hotararii pentru a fi ... (vezi toată discuția)
In cat timp se poate legaliza o hotarare judecatoreasca de la data comunicarii? alinacris alinacris Buna ziua! Am rugamintea sa ma ajutati in legatura cu termenul de legalizare al unei hotarari de divort, dupa cum urmeaza : am primit Comunicarea in data de ... (vezi toată discuția)