avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
In familie sunt 2 copii. Mama a decedat, si fara sa se faca succesiune tata incheie un contract de intretinere, la notar , in schimbul intregii averi, cu un copil. Este posibil ca pe celalt copil sa-l desmosteneasca complet?
Celalalt copil actioneaza in judecata pentru succesiune si in final dupa ce se platesc toate taxele judiciare (care sunt destul de mari)instanta se pronunta in sedinta ca solutie ca se recunoaste celalalt copil ca mostenitor(asta am vazut pe internet), dar nici dupa 2 luni nu-i vine acasa inscris nimic.Probabil nu se decid cum sa se imparta averea, sau ce? Atata timp le trebuie ca sa ia o decizie?
Oare cum se va solutiona?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mariana08 , utilizator 09:17, 20 Noiembrie 2012
urmeaza sa primiti sentinta acasa dupa ce o redacteaza judecatorul, cam 2-3 luni,uneori si mai mult.
puteti sa mergeti la judecatorie sa intrebati daca s-a redactat si sa depuneti si o cerere de urgentare a redactarii.
Multumesc pentru raspunsul promt.
Am primit ieri si comunicarea prin care i se acorda titlul de mostenitor (ar fi fost culmeasa nu i se acorde; asta se vede din certificatul de nastere), dar nu se admite succesiunea in baza art. 1 din Decretul 167/1958. Acesta spune :Dreptul la actiune, avind un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul stabilit in lege. Adica, care este termenul stabilit de lege pentru a se face succesiunea? Am actionat in instanta deoarece nu s-a facut imediat la 6 luni dupa deces, la notariat (pentru ca nu s-a dorit).
Apoi respinge constatarea nulitatii partiale a contractului de intretinere inainte de succesiune dar atentie le respinge in baza art. 948 si 962 din Codul civil de la 1865, lucru care mi se pare o aberatie.Deci sa inteleg ca acelui copil degeaba i se da titlul de "mostenitor" daca nu i se ofera niciun drept la mostenire.
Se va face apel in decurs de 15 zile, dar mi se pare aberant acest mod de a se solutiona in justitie un bun de drept .

Multumesc
Buna ziua,
Am facut apel, am avocat care a inceput sa rada cand a vazut ce explicatii a dat judecatorul la tot ceea ce a cerut el. Dar eu nu inteleg cum se poate face un act notarial pe toata mostenirea, cand sotul supravietuitor nu are in proprietate toata mostenirea si fara ca sa se dezbata succesiunea la care sa participe si celalalt copil. Putea sa faca pe partea lui dar nu pe tot. Notarii nu actioneaza respectand totusi legile. Nu am stiut de acel contract de intretinere. Este exact ca in zicala "Stia tot satul numai eu nu". Acum se doreste de tata sa se revina la cum a fost inainte si a actionat pentru rezilierea contractului in paralel, a doua oara . Nici vorba de intretinere, dar exista contractul. Fara ca sa se specifice in contract ca ii da o suma (300lei) ii trimite prin posta pe care tata o refuza ( are o pensie buna), deci se poate intretine .Cu o mana ii ia din pensie si contul pe care l-a avut la banca pentru cheltuielile de judecata (rezilierea contractului) si cu cealalta ii trimite 300 lei prin posta. Rasu-plansu, e totusi copilul lui. Nu actioneaza decat in spiritul legii nu ca si copil, si pentru strange dovezi mincinoase. Pacat. Mare pacat ca s-a ajuns aici. In ce lege este indicat faptul ca dupa 3 ani se prescrie dreptul de a actiona in judecata pentru succesiune. Eu stiu ca tocmai de aia actionezi in judecata ca sa se dezbata succesiunea. De asemenea in ce lege este prevazut faptul ca nu mai poti interveni asupra contractului de intretinere dupa 3 ani?
Astept raspunsul dvs.
Cu multumiri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, speta: o familie compusa din doi parinti si doi copii: ... dirina2 dirina2 Buna seara, Speta: O familie compusa din doi parinti si doi copii: primul parinte a decedat cu mai multi ani in urma, ultimul parinte a decedat de curand. ... (vezi toată discuția)
Succesiune Vlad2013 Vlad2013 Buna ziua, Parintii au decedat; Mai intai,tata,apoi mama. Mama a lasat testament,ca intreaga sa parte din avere,sa ramana unuia dintre cei doi copii. ... (vezi toată discuția)
30 de ani de mostenire alba777 alba777 Va rog frumos sa ma ajutati sa rezolv o problema de mostenire. Sunt unicul copil al tatalui meu care a murit.Tata a mostenit impreuna cu un frate de al lui o ... (vezi toată discuția)