avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pot sa nu ma prezint la proces?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Pot sa nu ma prezint la proces?

am 1 proces in rol am depus declaratia mea este obligat sa fiu acolo sau ajunge declaratia mea?
Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2012
ContSters270475, utilizator
Cel mai recent răspuns: Robert Silbermann , Avocat 23:00, 10 Noiembrie 2012
Din experienta mea va pot spune ca aveti sanse foarte mari sa ajungeti la inchisoare daca nu va prezentati la proces.
Avocatul este greu sa va apere daca aveti o atitudine indiferenta fata de fapta comisa si fata de situatia in care va aflati.
Instanta o sa va penalizeze atitudinea si apoi greu veti mai putea schimba ceva.
Avand calitatea de inculpat, prezenta dvs. este obligatorie, bineinteles asiastat de un avocat.
Ciobanu vasile a scris:

Avand calitatea de inculpat, prezenta dvs. este obligatorie, bineinteles asiastat de un avocat.

Nu e chiar așa:

Art. 291 C.proc. pen. Citarea partilor la judecata
(1) Judecata poate avea loc numai dacă părţile sunt legal citate şi procedura este îndeplinită. Înfăţişarea părţii în instanţă, în persoană sau prin reprezentant ori avocat ales sau avocat din oficiu, dacă acesta din urmă a luat legătura cu partea reprezentată, acoperă orice nelegalitate survenită în procedura de citare
(2) Neprezentarea partilor citate nu impiedica judecarea cauzei . Cand instanta considera ca este necesara prezenta uneia dintre partile lipsa, poate lua masuri pentru prezentarea acesteia, amanand in acest scop judecata.”

Deci depinde de aprecierea instanței dacă va dispune măsuri pentru ca inculpatul să fie prezent sau nu la judecată.
Robert_12 a scris:

Din experienta mea va pot spune ca aveti sanse foarte mari sa ajungeti la inchisoare daca nu va prezentati la proces.

Tot din experiența D-voastră probabil știți că nu orice infracțiune se pedepsește cu închisoarea. :)
Deci șansele nu sunt chiar „foarte mari să ajungă la închisoare”, deoarece pentru multe infracțiuni nici nu este prevăzută această pedeapsă, iar pe de altă parte prezența la judecată nici nu e obligatorie.

Neprezentarea la judecată a inculpatului poate fi „taxată” de către instanță ca o lipsă de interes a inculpatului față de fapta săvârșită, dar de aici și până a spune că această absență influențează natura sau cuantumul pedepsei este totuși cale lungă. Pentru acestea determinante sunt probele de la dosarul cauzei.
Din experienta mea daca a furat un mar nu va ajunge la inchisoare pentru ca ar fi prea de tot, dar daca va ganditi ca traim in Romania cel care fura un mar are sanse sa ajunga la inchisoare mult mai mari decat cel care devalizeaza o banca.
Cel care devalizeaza o banca poate ajunge la inchisoare ca a facut o fapta pentru care cel care a furat un mar nu ar fi putut ajunge la inchisoare.
Este o alta discutie oarecum filosofica.
Concluzia este ca oricine poate ajunge la inchisoare daca nu se prezinta la judecata.

O alta concluzie ar fi aceea ca cel care nu ajunge la inchisoare nu ajunge nici la instanta.
Parchetul ii aplica o amenda administrativa.

In trecutul apropiat cel care nu mergea la judecata nu avea nici dreptul sa fie aparat.
Credeti ca trecutul apropiat este indepartat?
Este o intrebare cu tenta filosofica.

Si puteti raspunde daca vreti sa filosofam.
In caz contrar nu este necesar sa raspundeti dar oricum o puteti face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prezenta partilor intr-un proces. planoristul planoristul Accident rutier cu victima decedata. Inculpatul nu se prezinta la termene fiind reprezentat de fiecare data de avocat desi este acuzat de ucidere din culpa ... (vezi toată discuția)
Intrebare : mandat de aducere emis sau nu ? ati24 ati24 Buna ziua in legatura cu un proces in derulare va deranjezz in care eu sunt cel acuzat asi dori sa va intreb : -Am inteles ca am avocat de serviciu dar ... (vezi toată discuția)
Prezenta la sedinte a inculpatului, in procesul penal tija tija Buna ziua, Am un proces penal pe rol, suntem in faza cercetarii judecatoresti, iar in urma cu 3 luni instanta a dispus ca nu mai suntem obligati sa ne ... (vezi toată discuția)