SC ?X? SRL este infiintata de 2 asociati, cotele de participare la formarea capitalului social fiind de 50,1% pt asociatul A1, respectiv 49,9% asociatul A2. Ambii asociati sunt administratori, iar prin contract si prin lege, majorarea si reducerea capitalului social se poate realiza doar prin acordul partilor in baza unei hotarari a AGA.
Intrebari:
1. Este posibil ca printr-o forma juridica asociatul A2 sa devina actionar majoritar?
2. Este posibila excluderea asociatului A2 si care ar fi situatiile legale in care excluderea ar putea fi invocata?
3. In cazul unor divergente intre asociati, care sunt posibilitatile de adoptare a unei soluti corecte?
Speta 2
SC X incheie un contraact de asociere in participatie cu o societate SC Y. Conform contractului, SC X participa la asociere cu 2 utilaje si forta de munca, iar SC Y, participa cu o suma egala cu costurile de productie ale afacerii pt o periada de 1 an.
Intrebare:
1. Care sunt criteriile in baza carora se poate calcula aportul in asociatie al firmei SC X?
2. Ce clauze se pot pune in contracct in situatia in care afacerea nu produce profit in termenul de 12 luni prevazut de parti?
3. Care ar fi clauza contractuala cu ajutorul careia partile pot solutiona orice litigiu fara interventia instantei de judetata?
Speta 3
SC I construieste atat pe terenul proprietate privata, cat si pe terenul unei persoane fizice(cu acordul ei, dar fara a-i plati o suma de bani, sau a incheia un constreact din care sa rezulte acest aspect) o hala industriala. Dupa terminarea constructiei, SC I, intabuleaza cladirea in baza unui plan de situatie ce nu specifica situatia legata de terenul vecin pe care s-a construit.Cumparatorul J,la 3 luni dupa cumpararea halei, intampina dificultati in realizarea unui gard care sa imprejmuiasca cladirea, cu aceasta ocazie, Cumparatorul afland ca circa 1/10 din hala este construita pe terenul unei persooane fizice.
Intrebare:
1. Care sunt conditiile de validitate ce nu sunt indeplinite in prezentul contract si careia dintre parti i se poate determina o culpa?
2. care este cea mai avantajoasa solutie pt cumparator in vederea solutionarii problemei sale?
Speta 4
SC S are ca asociati 2 soti cu cote egale. Firma s-a dezvoltat pe parcursul a 10 ani, realizand un patrimoniu activ de peste 600000 lei. La sfarsitul acestei periade, sotii au decis sa-si schimbe regimul matrimonial, dorind sa treacaa de la regimul comunitatii de buniri, la regimul separatiei de bunuri. Firma celor 2 soti realizeaza si in acel moment un profit substantial, in activitatea productiva fiind angrenate toate activele dobandite.
Intrebare:
1. Care este solutia optima din perspectiva necesitatii separarii acestor bunuri?
Eu am cateva raspunsuri, dar as vrea sa aflu si parerea unor specialisti.
Cel mai recent răspuns:
Lucian Huzum , Consilier juridic
16:08, 9 Noiembrie 2012