avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Vanzare auto
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Vanzare auto

Detin un auto achizitionat in anul 2011 cu 26.000 eur tva inclus.
Eu pot sa il vand anul acesta cu o suma mult mai mica?
Care este suma normala de vanzare conf ultimilor legi:
-valoarea amortizata
-valoarea de piata
-orice valoare
Cel mai recent răspuns: George Moraru , Consultant fiscal 12:00, 11 Noiembrie 2012
Suma corecta este valoarea de piata. Functie de ea puteti face si ajustari la amortizare.
Autoturismul se vinde la un pret care depinde de multi factori. Daca dintre cele trei criterii enumerate doua imi sunt clare din punct de vedere contabil si le pot determina, nu stiu cum pot afla valoarea de piata.
Valoarea pietii este usor de determinat. Practic pretul unui autoturism de o anumita marca, cu anumite dotari si fabricat intr-un anume an este cam acelasi pe tot teritoriul Romaniei. Se pot urmari foarte usor pe site-urile de vanzari auto. Acolo o sa vedeti un pret relativ constant, indiferent de site.
De exemplu pretul pietii pentru un Logan pe benzina, fabricat in 2007 este cam de 2500 Euro cu rare exceptii.
Iulian Manea a scris:
... nu stiu cum pot afla valoarea de piata.

Calculul de evaluare se va elabora de catre un evaluator autorizat care va tine cont de conditiile de piata si de tranzactiile cu autoturisme similare.

Si totusi 2 auto identice, cumparate in acelasi timp, fara avarii, pot fi foarte diferite.
Una dintre ele are 75.000 de km la bord si cealalta are 300.000 de km.
Teoretic 2 auto identice ar trebui sa se vanda la acelasi pret.
Cea cu 300.000 de km nu are pret, nu prea se poate vinde. Este posibil chiar sa se vand la jumatate de pret comparativ cu cealalta.
In acest caz in actele contabile s-ar putea considera ca s-a facut un abuz avand in vedere pretul de vanzare al autoturismului cu 300.000 de km.
Cum se poate evita aceasta situatie?

Alte discuții în legătură

Vanzare autoturisme rodia rodia Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele probleme:O societate vinde 2 autoturisme(unul amortizat integral si celalt neamortizat integral). De exemplu,auto ... (vezi toată discuția)
Vanzare autoturism amortizat intregral catre angajat MirceaCK MirceaCK Buna ziua. Va rog frumos sa-mi spuneti daca exista vreo reglementare care impiedica un angajator (SRL) sa vanda catre un angajat un autoturism amortizat ... (vezi toată discuția)
Imobil achizitionat pe cabinet de avocatura andrapetrache andrapetrache Buna ziua. Detin un cabinet de avocatura si in 2009 am achizitionat un imobil.intrucat taxele sunt foarte mari,as vrea sa-l vand, cumparator sa fiu eu ca ... (vezi toată discuția)