avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Vanzare autoturism amortizat intregral catre angajat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Vanzare autoturism amortizat intregral catre angajat

Buna ziua.
Va rog frumos sa-mi spuneti daca exista vreo reglementare care impiedica un angajator (SRL) sa vanda catre un angajat un autoturism amortizat integral cu, de ex., 100 de lei.
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: ContSters294670 , utilizator 11:13, 9 Septembrie 2014
Pretul de vanzare al autoturismului trebuie sa reflecte pretul pietei, la momentul vanzarii in special daca acesta se va vinde catre o persoana afiliata societatii (ex.asociat) si se vor avea in vedere prevederile art. 11 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, potrivit carora:

"Art. 11. - (1) La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul prezentului cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unui tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei.

(.....)
(2) In cadrul unei tranzactii intre persoane romane si persoane nerezidente afiliate, precum si intre persoane romane afiliate, autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei.

Asadar, valoarea de vanzare ar fi trebui sa fie valoare de piata, conform prevederilor de la art. 7 pct. 26 din Codul fiscal. Conform acestei definitii, pretul de piata este "suma care ar fi platita de un client independent unui furnizor independent in acelasi moment si in acelasi loc, pentru acelasi bun sau serviciu ori pentru unul similar, in conditii de concurenta loiala".

Valoarea de piata se demonstreaza prin documente justificative: oferte de pret de pe mica si mare publicitate, evaluare/expertiza tehnica ca pentru autoturismele de tipul respectiv (marca, vechime, etc).

Pentru transferul dreptului de proprietate trebuie sa intocmiti o factura si sa faceti urmatoarele inregistrari contabile:

vanzarea autoturismului:

461 "Debitori diversi" = %

7583 "Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital"
4427 "TVA colectata"

scaderea din gestiune a autoturismului vandut, amortizat integral:

2813 "Amortizarea instalatiilor, = 2133 "Mijloace de transport"
mijloacelor de transport,
animalelor si plantatiilor"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare mijloc fix ionica34 ionica34 Buna ziua!As dori sa stiu care este monografia contabila pentru vanzarea unui autoturism in cazul meu amortizat integral si scoaterea lui din evidenta ... (vezi toată discuția)
Inregistrare auto in leasing Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna ziua, Am avut un auto in leasing financiar.S-a terminat contractul.Urmeaza transferul dreptului de proprietate.Ce inregistrari contabile fac la ... (vezi toată discuția)
Vanzare auto costicul costicul Am vandut o masina eu,persoana juridica la o persoana fizica.Sa-mi spuneti daca fac bine inregistrarile: valoare inventar-1000 valoare vanzare (cu ... (vezi toată discuția)