avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile de concediu de odihna efectuate in plus
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile de concediu de odihna efectuate in plus

In luna ianuarie 2009, mi-am luat 6 zile de concediu de odihna de la firma la care lucrez. Acum, mi-am gasit un alt loc de munca la care doresc sa ma angajez de la 01.02.2009. Cei de la resurse umane mi-au spus ca, pentu luna ianuarie, beneficiez numai de 2 (din cele 21) zile de concediu de odihna si, prin urmare, imi va fi retinuta din salariu contravaloarea celor 4 zile luate in plus. Va rog sa-mi spuneti daca este legal si cum se calculeaza aceasta contravaloare.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: virgipantel , utilizator 13:13, 3 Mai 2009
Calculul celor de la RU este corect, beneficiati numai de 2 zile pentru luna ianuarie, mai precis de:
21 zile:12 luni = 1,75 zile C.O. / luna. Contravaloarea celor 4 zile de C.O. efectuate in plus se va recupera de catre firma din drepturile dvs.salariale.
Temei legal: Codul muncii
Art.140
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
În situaţia încetării contractului de muncă, salariatul în cauză are obligaţia de a restitui partea din indemnizaţia de concediu incasata necuvenit pentru zilele de CO efectuate in plus.
calculul contravalorii unei zile de concediu se face in functie de salariul pe care il aveti si raportat la nr de 170 de ore lucratoare intr-o luna
Dati-mi voie sa va corectez:

1. indemnizatia de concediu se calculeaza ca medie zilnica a drepturilor salariale din ultimile 3 luni anterioare celei in care este efectual concediul, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza + sporurile cu caracter permanent cuvenite pt perioada respectiva.

2. in cazul in care s-au efectuat mai multe zile decat avea dreptul contravalarea unei zile de co se calculeaza impartind ultima indemnizatie primita de angajat impartita la numarul de zile de CO efectuate.
Datorita lipsei frontului de lucru, o parte din angajatii firmei, pana la data de 01.05.2009 si-au luat toate zilele de CO aferente anului 2009. Acum o parte din ei vor fi dati in somaj. Administratorul firmei nu vrea sa le ia banii inapoi pentru zilele de CO efectuate in plus ( tinand cont ca aceasta masura a fost luata pentru a proteja salariatul de lipsa frontului de lucru si in speranta ca lucrurile vor reveni la normal).
Incalcam vreo lege ca nu le mai luam banii inapoi pe acele zile de CO efectuate in plus??


Ultima modificare: Vineri, 1 Mai 2009
virgipantel, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie concediu de odihna. preda sorina preda sorina Cum calculez indemnizatia pentru concediu de odihna in urmatorul caz: Am un salariat care pleaca in concediu de odihna 4 zile in aprilie. Calculez media ... (vezi toată discuția)
Plata in bani a concediului de odihna neefectuat magda2004 magda2004 buna ziua! Lucrez intr-o institutie publica iar in anul 2011 nu am efectuat concediul de odihna, intrebarea este daca pot sa solicit sa-mi fie platit acest ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu de odihna yryss yryss conform legilor in vigoare concediul de odihna se calculeaza ca medie a veniturilor pe ultimele 3 luni. dar in cazul in care salariatul care a luat banii in ... (vezi toată discuția)