avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Tabloul electric din casa scarii.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Tabloul electric din casa scarii.

Buna seara. Va rog sa-mi spuneti sub administrarea cui intra tabloul de sigurante si telefonie din casa scarii blocului. Noi ,asociatia, daca suntem de comun acord, putem sa inlocuim vechile sigurante cu sigurante automate,sau acest lucru trebuie sa-l faca societatea de distribuire a energiei electrice. Tabloul nostru de sigurante are 38 de ani de functionare fara nici o inlocuire a vreunei componente vechi cu una noua. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: tiberiu8mai , utilizator 20:10, 15 Noiembrie 2012
Nu ati precizat daca este trafo de intrare sau daca este viorba despre casetele cu sigurantele aferente apartamentelor de pe palier/etaj
Daca este vorba despre transformatorul de intrare in imobil scara,nu aveti autoritatea si competenta sa interveniti si sa operati modificari.Solicitati prestatorului de utilitati energie electrica sa verifice tabloul de sigurante si daca apreciaza necesar sa dispuna inlocuirea componentelor deteriorate sau care nu functioneaza la parametri normali
Nu este vorba despre transformator ci de caseta metalica de aproximativ 1,50 metri inaltime si vreo 1,20 latime in care intra din pardoseala cablul de curent principal si de la care se ramifica alte cabluri electrice mai subtiri catre cele 20 de sigurante aferente apartamentelor din bloc. In apartamente sunt alte sigurante pentru prize si iluminat pe care toata lumea din bloc le-a inlocuit cu sigurante automate. La noi in apartamente sunt 2 sigurante pentru prize si 2 sigurante pentru becuri. In aceasta caseta metalica mai sunt si conexiunile telefonice de la Rom- TElecom. Despre sigurantele din caseta metalica din casa scarii asi dori sa stiu daca le putem inlocui,noi,asociatia, sau si acestea trebuie inlocuite cu altele noi de catre furnizorul de electricitate. Aceasta caseta metalica se afle chiar la intrarea in casa scarii ,la 1 metru de usa blocului,pe partea dreapta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Noiembrie 2012
tiberiu8mai, utilizator
Daca este "caseta de intrare" acea apartine furnizorului de servicii
Legal accesul la acest punct de alimentare electrica trebuie sa fie special asigurat,astfel incat sa nu fie accesibil tuturor persoanelor interesate
Daca evidentiati zgomote,functionare intermitenta sau incalzirea respectivei casete,sesizati oficial furnizorul de utilitati solicitand verificare si remediere defectiune
Exact aceste lucruri se intampla: sunete caracteristice arcurilor electrice. Sunt tot mai dese... Voi lamuri locatarii ca accesul la tabloul electric i-l au doar lucratorii de la furnizor. Va multumesc !
Puteti lansa o comanda si incheia un contract de prestari servicii pentru verificare, inclocuire elemente deteriorate, eventual executie tablou nou cu inchidere (model nou) la o firma de prestari servicii in domeniul de activitate instalatii electrice si de telefonie. Trebuie sa aveti un astfel de contract cu o firma care va verifica instalatia electrica in scara blocului, in culoarul de la boxe, etc.
Aceste tablouri (cu sigurante pe curenti slabi, cu sigurante pentru iluminat pe scari, boxe, etc.) sunt in general cca. 90 % dezactivate, de cand Romtelecom si-a facut tablou separat pentru fibra optica, pentru telefon inclusiv pentru internet. Romtelecom nu mai intervine in aceste tablouri (doar pe partea de telefonie), decat foarte rar, daca nu functioneaza un telefon, la un locatar pe scara respectiva (si nu pot rezolva problema din tabloul propriu).
Partea de sigurante electrice (iluminatul pe scari, in boxe, spatii comune, etc.) nu este in administrarea nimanui, ci doar in proprietatea asociatiei de locatari. Furnizorul de electricitate nu intervine in scara blocurilor.
Atentie ! Aceste tablouri cu sigurante electrice si ramasite de legaturi de telefonie au un grad mare de coroziune si oricand se pot produce incendii, de la un scurtcircuit.

Alte discuții în legătură

Responsabil tablou electric - scara blocului mishumishu mishumishu Buna dimineata, Va rog sa ma ajutati sa lamuresc urmatorul aspect: Tabloul electric de pe scara blocului este neasigurat si oricine poate umpla la sigurante. ... (vezi toată discuția)
Furt si distrugere: din tabloul electric general de pe palier ... mitabiciclista mitabiciclista Furt si distrugere: din tabloul electric general de pe palier s-au furat sigurantele pentru apartamentul meu.Gasit frigiderul dezghetat,apa pe jos,mancare ... (vezi toată discuția)
Tablou electric care instalez eu. mgomez mgomez Eu nu stiu daca acest forum este potrivit pentru intrebarea mea, dar lasati-ma sa ma introduc. Sunt un American cu experienta in lucrari electrice in case ... (vezi toată discuția)