avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor de deces pentru demnitari
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor de deces pentru demnitari

Am o situatie mai deosebita. Nu cred ca am postat bine, dar nu am gasit o categorie specifica cazului meu.

In cazul in care a decedat un demnitar (primar) care se afla in timpul exercitarii mandatului, se poate acorda un ajutor de inmormantare?... sau un altfel de ajutor .. de urgenta acordat de consiliul local, etc?
Am tot cautat pe net dar nu am gasit mai nimic.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:21, 11 Noiembrie 2012
de regula, de ajutoarele de inmormantare acordate de primarii beneficiaza persoanele cu venituri reduse sau fara venituri. nu stiu daca este cazul primarului.
casele de pensii acorda ajutoare de inmormantare pensionarilor.
astfel de ajutoare se acorda si angajatilor in conformitate cu prevederile contractelor de munca.
Se acordă ajutor de deces pentru orice persoană care are calitatea de asigurat al sistemului public de pensii , inclusiv pentru decesul demnitarilor. Ajutorul poate fi solicitat în termenul general de prescripţie , de 3 ani de la deces.
Ajutorul de deces se solicită pe baza unei cereri formulată în scris la care se anexează certificatul de deces in original şi copie, actul de identitate al solicitantului (original plus copie), actele de stare civila ale solicitantului din care sa rezulte legatura civila a acestuia cu decedatul – sot, ruda, tutore, curator etc – (original plus copie), înscrisuri din care să rezulte că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original plus copie) sau declaratia pe proprie raspundere (original), adeverinta care sa certifice că, la data decesului, membrul de familie cu varsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizata potrivit legii (original), alte documente solicitate de platitorul ajutorului de deces.
Statul garantează prin lege fiecărei persoane care deţine statutul de asigurat al sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurări sociale dreptul la asigurări sociale, asigurări sociale care acoperă, pe lângă alte riscuri, şi riscul de deces al asiguraţilor şi a unora dintre membrii familiilor acestora.
Ajutorul de deces se solicită angajatorului asiguratului în cazul decesului asiguratului sau a unui membru a familiei asiguratului, dacă asiguratul este:
...
- persoană care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care e numită în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului;
....

Asadar, si in cazul decesului unui primar se acorda ajutor de deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor inmormantare ankai ankai Buna ziua. Tatal meu a decedat in anul 2015, insa in momentul decesului nu era pensionar si nici nu era angajat. S-a aflat in intretinerea mea iar ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare Bibi60 Bibi60 Buna seara, Soacra mea a decedat ,de inmormantare s- a ocupat o firmă de pompe funebre, urmând să ridice ajutorul de înmormântare de la primărie. O ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces luminita25 luminita25 Buna seara . intrebare : se beneficiaza de ajutor de deces la primarie doar ? , sau patronii sunt obligati si ei sa achite un ajutor in cazul uni deces de ... (vezi toată discuția)