avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... iesire din coproprietate cu sotia
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

iesire din coproprietate cu sotia

Buna ziua,

am achizitionat numerar un imobil in urma cu un an, fiind casatorit (si copil). Contributia efectiva a sotiei la suma totala a fost de o cincisprezecime din valoare. Dorim sa ne separam. Exista posibilitatea legala de a ii returna sotiei contributia sa si dansa sa intocmeasca un act legal prin care renunta la drepturile sale asupra respectivului imobil, in conditiile unui eventual ulterior divort?
Conform noului cod civil, aveti posibilitatea optarii pentru separatia patrimoniului.
Se face la notar pe baza unor declaratii.
In opinia mea ceea ce doriti dvs trebuie facut prin partaj.
ART. 358*)
Partajul în timpul regimului comunităţii
(1) În timpul regimului comunităţii, bunurile comune pot fi împărţite, în tot sau în parte, prin act încheiat în formă autentică notarială, în caz de bună învoială, ori pe cale judecătorească, în caz de neînţelegere.
(2) Prevederile art. 357 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3) Bunurile atribuite fiecărui soţ prin partaj devin bunuri proprii, iar bunurile neîmpărţite rămân bunuri comune.
(4) Regimul comunităţii nu încetează decât în condiţiile legii, chiar dacă toate bunurile comune au fost împărţite potrivit acestui articol.
#CIN
*) Reproducem mai jos prevederile art. 36 din Legea nr. 71/2011 (#M1).
#M1
"ART. 36
(1) Dispoziţiile art. 358 din Codul civil sunt aplicabile şi căsătoriilor în fiinţă la data intrării în vigoare a Codului civil, dacă actul de împărţire a bunurilor comune se încheie după această dată.
(2) În cazul cererilor de împărţire a bunurilor comune aflate în curs de judecată în primă instanţă la data intrării în vigoare a Codului civil, instanţa de judecată poate dispune împărţirea bunurilor comune în timpul căsătoriei, fără a mai fi necesară examinarea motivelor temeinice."

Reglementări anterioare:
- art. 36 alin. 2 din Codul familiei
Nu ati explicat daca sotia este de acord cu aceasta rezolvare sau doreste impartirea egala a bunurilor. In primul caz lucrurile sunt simple.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunurile dupa căsătorie Onyk Onyk Buna ziua, Ne am hotarat sa ramanem căsătoriti, dar sa impartim bunurile pe numele fiecaruia. De exemplu, toate bunurile materiale sunt pe numele sotului ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar andreea27 andreea27 Se poate face partajul bunurilor comune, dobândite în timpul casatoriei, înainte de a se pronunța divorțul? (vezi toată discuția)
Partaj ellaelly26 ellaelly26 Se poate face partaj si fara divort? Daca da ,care este procedura? Multumesc anticipat pt. raspuns. (vezi toată discuția)