avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... modificarea duratei muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

modificarea duratei muncii

Buna ziua tuturor,
Va rog sa-mi spuneti daca in calitate de angajator am posibilitatea legala sa modific in contractul angajatilor, la capitolul durata muncii (din norma intreaga in fractiune de norma), pentru o perioada de timp limitata , in conditiile scaderii volumului de munca si a comenzilor.
Acest lucru se face cu instiintarea angajatilor cu 15 zile calendaristice inainte si cu intocmirea unui act aditional.
Este posibil ca aceasta modificare sa fie facuta din initiativa angajatorului?
Ce pot sa fac in cazul in care salariatii nu sunt de acord cu aceasta schimbare?
Multumesc mult.
Irina
Cel mai recent răspuns: irinarauta , utilizator 09:01, 4 Februarie 2009
Asa cum ati precizat, orice odificare a unuia dintre elementele contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 15 zile de la data încunoştinţării în scris a salariatului, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare rezultă ca posibilă din lege sau din contractul colectiv de muncă aplicabil.
Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor. În conformitate cu dispoziţiile art. 969 din Codul civil, regula în materie de modificare a contractului individual de muncă este modificarea prin acordul părţilor. Prin excepţie, este posibilă modificarea unilaterală a contractului individual de muncă doar numai referitor la locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

Multumesc pentru raspus. Ca si concluzie, ramane la latitudinea salariatilor sa acecepte sau nu modificarea.
As mai avea alta posibilitate de reducere a salariilor fara reducerea numarului de salariati?
Irina
irinarauta a scris:

Multumesc pentru raspus. Ca si concluzie, ramane la latitudinea salariatilor sa acecepte sau nu modificarea.
As mai avea alta posibilitate de reducere a salariilor fara reducerea numarului de salariati?
Irina

Salariile nu pot fi reduse sub minimul legal pentru functia si durata programului zilnic prevazut in CIM.
Multumesc adelaida,
Dar in cazul in care reduc durata muncii - din norma intreaga in fractiune de norma, pot reduce salariul, indiferent de valoarea acestuia (chiar si cel minim legal), conform fractiunii de norma.E legal nu?
Daca se reduce timpul de munca se poate reduce si salariul ... de exemplu, unui salariat care are un c.i.m. cu norma intreaga si un salariu de 600 lei i se reduce timpul de munca la 4 ore/zi, iar salariul va fi de 300 lei.

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca cu timp partial danielanic danielanic Sunt in situatia in care angajatorul, pentru flexibilitatea timpului de lucru, imi propune modificarea cim incheiat pe perioada determinata printr-un act ... (vezi toată discuția)
Salariu brut cim timp partial florentina_b florentina_b Buna ziua, Va cer ajutorul intr-o problema cu care ma confrunt: Doresc sa modific un contract de munca de la norma intreaga (8 ore) la timp partial (2 ... (vezi toată discuția)
Reducere timp de lucru mihaela71 mihaela71 Avand in vedre nivelul scazut de vanzari care in acest sezon se datoreaza si profilului de activitate-comercializez articole sportive,nu as vrea sa renunt la ... (vezi toată discuția)