Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: Am fost contabil sef intr-o cooperativa mestesugareasca, pana la iesirea la pensie. Inainte de pensionare AG mi-a aprobat vinderea unui spatiu la pretul stabilit conform raportului de evaluare intocmit de un evaluator autorizat, pret care este superior celui din contabilitate. Inainte de iesirea la pensie am incheiat la notar o promisiune de vanzare a spatiului respectiv in care se mentioneaza ca pretul de vanzare va fi cel existent la data vanzarii. Intrucat se aproprie data la care trebuie facuta tranzactia finala de vanzare cumparare, am solicitat intalnirea la notar, insa mi-sa comunicat ca trebuie sa intocmesc dosarul pretului de transfer si apoi in functie de acesta sa finalizez tranzactia. Mentionez ca in prezent sunt pensionara, in cooperativa nu am detinut parti sociale mai mari de 20%, nu am avut functie de control, in fisa postului fiind trecut coordonare si conducere, unitatea fiind organizata conf. Leg.1/2005. In aceste conditii, din punct de vedere fiscal, este necesara intocmirea ,,dosarului pretului de transfer?".
Conform art. 2 alin. 1 din Ordinul 222 din 2008 contribuabili care desfasoara tranzactii cu persoane afilitate au obligatia ca la solicitarea organului fiscal sa intocmeasca si sa prezinte dosarul preturilor de transfer.
Conform art. 7 alin. 1, pct. 21 lit. b) Cod fiscal, se intelege ca o persoana este afiliata cu alta persoana daca o persoana fizica detine in mod direct sau indirect minimum 25% din valoarea / numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot detinute la persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica.