avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contestatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contestatie

La noi la primarie din 2007 functioneaza compartimentul "relatii cu asociatiile de proprietari", printr-o hotarare de consiliu local, conform Lg 230/2007 ART. 52
(2) Consiliile locale organizează în cadrul aparatului propriu un compartiment specializat în sprijinirea şi îndrumarea asociaţiilor de proprietari.
HG.1588/2007 CAP. 4
Raportul dintre administraţia publică locală şi centrală şi asociaţiile de proprietari

ART. 57
"Consiliile locale ale municipiilor, oraşelor, comunelor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti organizează compartimente specializate în scopul sprijinirii proprietarilor pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi pentru realizarea scopurilor şi sarcinilor ce le revin în administrarea imobilelor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Compartimentele specializate înfiinţate în cadrul autorităţilor administraţiei publice locale au în componenţă specialişti în domeniul financiar-contabil, tehnic, juridic, al legislaţiei muncii şi a raporturilor de muncă". La infiintare acest compartiment a avut in organigrama doar 2 persoane 1 jurist si un economist. Din 2010 cand s-au restructurat posturile in primarie a ramas pe post doar economistul. Acesta a mers in control la o asociatie, si a gasit nereguli. Comitetul Asociatiei vrea sa conteste ca acest compartiment functioneaza ilegal pentru ca nu are cei 5 membri de la art. 57. Economistul care a fost in control a sesizat doar aspectele financiar contabile ale asociatiei.ce sanse are de castig asociatia? Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:37, 17 Noiembrie 2012
N-am inteles de ce sa mi se conteste competenta, cand acest compartiment prin lege se ocupa de indrumarea, verificarea gestiunilor asociatiilor de proprietari. Lg.230/2007 ART. 55
" Consiliile locale, cu sprijinul aparatului propriu al consiliilor judeţene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, exercită controlul asupra activităţii financiar-contabile din cadrul asociaţiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociaţiei de proprietari" specialitatea mea fiind economist (studii superioare ASE) plus masterat "audit financiar contabil"
Pentru ca oricine poate contesta orice.
Important este sa va faceti dv. treaba, iar daca nu puteti sa va adresati sefilor dv.
Ideia era, dar mi-ati raspuns, daca poate fi contestat compartimentul ca nu cuprinde cei asa zisi specialisti in numar de 5. In ceea ce priveste joburile, nu ma intereseaza, decat in masura in care are timp suficient sa-si faca treburile dar nu si le face, avand in vedere ca ambele joburi sunt de aceeasi natura. In ceea ce priveste resursele umane trebuie verificat daca cei cu care fac reparatii au aceasta competenta, si prin lege asociatia trebuie sa aiba anumite date despre aceste persoane: un certificat de calificare, o copie de pe CI, o conventie civila sau un CIM partal, etc. Daca administratora are 12 ore lucratoare pe zi si prin contract este platita ca atere, daca ar sta mai mult la asociatie poate s-ar face datoria din plin. Am adus in discutie programul ei de lucru in procesul verbal, pentru ca aceasta sa nu motiveze lipsa de timp. Deci este platita inutil. In orasul nostru, casierii incasatori de la furnizorii prestatori de servicii isi incaseaza banii direct de la asociatii. Administratorul s-au presedintele nu se deplaseaza din birou. Declaratii nu se mai duc la Finante, sau ITM ca se trimit online. Conturi deschise la banci nu are. Deci nu are drumuri de facut. Acest cartier de blocuri este de pensionari, cu pensii mici. Daca pe aceasta criza nu reducem cheltuielile inutile, ajungem cu acesti batrani la judecata sau la cimitir. Acel comitet este iresponsabil si nu stie toate miscarile administratorei, presedinta de asociatie este doar cu semnatura. Cand am dat un chestionar presedintei de asociatie, cu intrebari despre cheltuieli si despre legislatia asociatiilor, presedinta a spus ca nu stie nimic, si cu toate acestea o apara.
Administratora a fluturat o adresa de la Garda Financiara in care acestia spun ca nu au gasit nereguli. Dar garda a verificat doar casa si daca au fost platite la timp impozitele si contributiile.


Aspectele precizate de dvs nu au relevanta in raport de verificarea sesizarii adresate primariei
Conclziile verificarii dvs trebuie sa fie concrete,sunt sau nu respectate normele in domeniu
Activitatile asociatiei sunt foarte slabe nu reprezinta concluzie profesional prezentata de catre organ de control al autoritatii publice locale
Nu are relavanta pregatirea profesionala a petentului in conditiile in care acesta nu detine in cadrul asociatiei de proprietari responsabilitatea si calitatea sa prezinte concluzii,eventual sa atentioneze asupra existentei incalcarii normelor in domeniu

siveora19 a scris:
Lucrez in acest domeniu de 32 de ani. Am verificat ambele asociatii pe care le are si am constatat ca nu are baza de calcul, nu are baslante de verificare, nu are bilanturi sau situatii patrimoniale ca lucreaza in partida simpla, nu are bugete pe nici un an...

Asa ceva nu cred ca poate sa scrie nici un economist care a terminat facultatea in 2012.
Pai daca tine contabilitatea in partida simpla, asa cum spuneti mai sus, cum sa-i impuneti sa faca balante de verificare si bilant!? Contabilitatea in partida simpla a asociatiilor de proprietari se tine conform Ordinului nr. 1969 din 09/11/2007, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 846 din 10/12/2007, intrat in vigoare la 01/01/2008, ANEXA 2.
Este adevarat ca nu era acest ordin acum 32 de ani dar cred ca aveti obligatia sa aplicati legislatia actuala si nu cea de acum 32 de ani.
Balanta si bilantul se folosesc in partida dubla asa cum prevede legea 82/1991 (legea contabilitatii), acestea fiind inlocuite de "Situatia soldurilor elementelor de activ si pasiv" conform Ord. 1969/2007, pentru asociatiile de proprietari ce conduc contabilitatea in partida simpla. Bugetul trebuie elaborat de comitetul executiv si nu de administrator. Nici un salariat al institutiilor de stat nu poate impune unui angajator cuantumul salariului (daca nu se incalca legislatia)...
In ceea ce priveste calitatea me de organ de control, nimeni nu s-a indoit de aceasta...

Cu scuze dar eu am mari indoieli ca dumneavoastra sunteti economist sau organ de control. Poate glumiti aici pe forum ca sa ne testati vigilenta. Asa cum explicati aici, nu cred ca puteti convinge pe cineva ca dati dovada de profesionalism ca si organ de control. Poate sunteti singurul economist din regiunea in care activati si orice consemnati in acele rapoarte, unii cred in ele ca si-n vorbele lui Petrache Lupu de la Maglavit.

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa cuprinda un bilant la asociatie ? BEN46 BEN46 Ce trebuie sa cuprinda un bilant la o Asociatie si cine-l intocmeste si verifica ? (vezi toată discuția)
Contabilitate in partida simpla ap Apostol Maria Apostol Maria In vechiul Statut a fost prevazut ca AP Rezidenz-Cartierul german organizeaza si conduce contabilitatea in partida dubla , cu depunere de BIlant contabil la ... (vezi toată discuția)
Exercitiu financiar al asociatiei de proprietari bmirel2002 bmirel2002 In calitate de cenzor al asociatiei de proprietari, la verificarea situatiei financiar-contabile a acesteia, m-am lovit de urmatoarea problema: administratorul ... (vezi toată discuția)