avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua. Stiu ca acesta este un subiect deja saturat dar eu nu am gasit un raspuns clar pe nicaieri de aceea apelez la dvs in speranta ca ma puteti lamuri cat de cat.
La noi e o situatia complicata in sensul ca eu cu mama mea adoptiva nu ne intelegem absolut deloc, relatiile personale sunt deteriorate grav si ireparabil si locuim in aceeasi casa. Tatal meu a decedat acum trei ani de zile iar ea vrea acum sa deschida succesiunea lucru pe care eu nu mi l doresc sub nicio forma motivele fiind pur personale.Intrebariile mele sunt urmatoarele:
1. se poate deschide succesiunea fara prezenta si implicit acordul meu?
2. ce drepturi mi ar reveni mie in urma succesiunii?
3. daca casa a fost construita inainte cu patru ani de la casatorie are vreo importanta in stabilirea cotelor?
4. o intrebare idioata, cred, are vreo importanta ca sunt adoptata?
Multumesc frumos si scuzati lungimea mesajului.
Cel mai recent răspuns: deea28 , utilizator 07:48, 29 Martie 2013
In primul rand, nu conteaza ca ati fost adoptata.
Succesiunea se poate deschide de oricare dintre mostenitori si nu este necesar acordul celorlalti. Prezenta nu este obligatorie, procesul urmand a se desfasura in lipsa dv, cu citarea corespunzatoare.
Daca locuinta a fost ddobandita inaintea de incheierea casatoriei, atunci acel bun nu reprezinta un bun comun al sotilor(autorii dv.). Va avantajeaza pt ca legea stabileste cotele de mostenire de 3/4 pentru copii si 1/4 pentru sotul supravietuitor care se vor aplica la valoarea intregului bun si nu la cota din bun detinuta de defunct..
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Noiembrie 2012
deea28, utilizator
voi încerca a răspunde potrivit enumerării punctelor dvs.:
1) DA, însă veţi fi chemată şi dvs. de notar, eventual de instanţa de judecată.Dacă nu doriţi să vă prezentaţi : nu vă obligă nimeni.Totuşi, e în binele dvs. chiar dacă cota parte a dvs. este ocrotită de lege şi vi se va recunoaşte.
2) potrivit susţinerilor dvs. la întrebarea nr.3, acea casă e bun dobândit de unul din soţi.De care din ei ?
3) are importanţa dar depinde al cărui soţ era casa cu "N" ani mai înainte de căsătorie : al tatălui dvs. ? atunci aveţi un avantaj la moştenire : mama are cota de 1/4 iar dvs. cota de 3/4.Dacă este a mamei : dvs. cota de 1/4 iar mama de 3/4 părţi.
4) nicio importanţă : sunteţi un copil ca oricare alt născut.Legea NU face vreo diferenţă între copilul născut şi cel adoptat.
Obs: mama dvs. (aşa adoptivă cum e ea, este mama dvs.) : probabil cunoaşte ori e sfătuită de cineva, în final, ar exista posibilitatea pretenţiei ieşirii din indiviziune iar DACÃ dvs. aveţi cumva o cotă mică şi poate imposibil de stabilit şi delimitat la o eventuală ieşire din indiviziune, să fiţi nevoită a primi o sultă din partea mamei şi să -i predaţi şi cota dvs. tot mamei, iar dvs să procuraţi o altă locuinţă.Poate mai aveţi şi altceva de împărţit la dezbaterea succesorală, ori teren mai mult pt separare etc şi atunci veţi stăpâni liniştită.







Ultima modificare: Miercuri, 14 Noiembrie 2012
n53, utilizator
deea28 a scris:

Are vreo importanta ca sunt adoptata?


Are importanta daca adoptia s-a facut cu efecte depline sau efecte restranse.
Casa este trecuta pe numele tatalui meu, el este trecut pe titlu de propietate, singur. De fapt toate bunuriile sunt trecute pe numele lui. Adoptia este conforma cu legea..

Alte discuții în legătură

Participare nora la succesiune dupa bunic razvan_rzv razvan_rzv Participare Nora la Succesiune dupa bunic? Buna ziua. Vreau sa ma lamuriti daca puteti asupra urmatorului aspect. Din cod civil, art 1087 inteleg ca dupa un ... (vezi toată discuția)
Nepot care mosteneste o bunica (din partea mamei decedate). tatal meu are vreun drept? Bismut Bismut Situatia sta in felul urmator: Mama mea a murit acum 6 ani. La momentul mortii mamei mele tatal meu era casatorit cu mama mea. Tatal meu nu s-a mai ... (vezi toată discuția)
Pot sa renunt doar la o parte din mostenire? giomoco giomoco Buna ziua, am o mare dilema: tatal meu a decedat anul trecut si acum se face succesiunea. Eu sunt singurul copil, el mai are 2 frati in viata si un frate este ... (vezi toată discuția)