avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul de a alege unde sa traiesc
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul de a alege unde sa traiesc

Buna seara,

Fostul meu sot a depus plangere penala impotriva mea, pe motiv ca am luat copilul ( care are si cetatenie britanica , eu rezidenta) si am plecat in Marea Britanie, FARA SA IL CONSULT IN PREALABIL, domiciliul minorului rezultat din casatoria noastra, a fost stabilit la mine, domiciliul meu din Romania. Fostul sot ( si el cu dubla cetatenie, ca si copilul ) are drept de vizitare si luare acasa, conform sentintei judecatoresti, dar din nefericire pentru el, noi nu mai suntem in romania, si...nu are unde sa-l viziteze pe minor ( mai putin daca vine in UK, ceea ce eu nu o sa resping).

Poate cineva sa ma oblige unde sa traiesc?
Cat priveste minorul, vreo judecatorie ma poate obliga sa ma intorc? - ca sa-si poata el vedea copilul? - ceea ce duce la acelasi lucru- si anume sa fiu obligata sa traiesc unde vrea fostul sot, ca sa-si poata el exercita drepturile parintesti.
Eu nu ii refuz in nici un fel a avea relatie cu cel mic, numai ca,, ca mama, am drepturi asupra copilului ( stiu ca si fostul sot are )

Va rog sa ma sfatuiti, ce anume am eu de facut, vis-a-vis de plangerea penala precizata mai sus.
Multumesc!
Nu va poate obliga nimeni unde sa locuiti,dar dvs.trebuie sa respectati o sentinta judecatoreasca care a stabilit domiciliul minorului, iar instanta a stabilit unde locuieste acesta. Dvs. schimband domiciliul acestuia ati incalcat o hotarare judecatoreasca si sunteti pasibila de sanctiunea penala, acest lucru fiind o infractiune.

Instanta nu va poate obliga sa locuiti undeva, dar poate stabili unde locuieste minorul, care nu trebuie sa fie neaparat acelasi loc unde locuiti dvs. Instanta poate hotara, la cererea tatalui, returnarea copilului in tara la domiciliul lui, asa cum a fost el stabilit de instanta. Cred ca in cazul asta putem vorbi chiar de rapire internationala de minori.

Dvs. ca mama aveti drepturi fata de copil, dar si tatal, ca parinte egal in drepturi are si el aceleasi drepturi fata de copil, deci prin mutarea copilului in alta tara i-ati limitat dreptul tatalui de a avea relatii personale cu minorul neingradit.

Atata vreme cat instanta a stabilit unde este domiciliul minorului, dvs ca părinte rezident/custodian nu aveati dreptul de a schimba domiciliul acestuia fără acordul celuilalt parinte sau al instantei.
Nu veti pati nimic in caz de plangere penala. Nu va poate obliga sa Veniti in Tara dar va putea obtine dreptul de a vedea minorul . Sunt multe modalitati possible si e Bine sa va aparati cu avocat in caz de proces ca sa nu riscati sa Veniti in Romania cu copilul pe banii dvs.
Cu tot respectul dle avocat, cred ca dvtra nu ati citit bine, sunt mama lui, careia i-a fost incredintat minorul, dupa noul cod ''stabilirea domiciliului la mine'' care este echivalentul vechiului cod civil'' incredintarea minorului. Cum puteti sa vorbiti de rapire? Nu omiteti faptul ca si in Anglia exista legi, iar eu aici pot foarte bine si frumos sa fac custodia, care se acorda in totalitate mamei, cum era in romania inainte de 2011. Sunt platitoare de taxe si am toata protectia copilului si socila de partea mea, si atunci cum ramane? se bat deciziile cap in cap? Fostul sot se teme sa calce in anglia, ca are datori de 30 000 lire sterline, il scot iresponsabil si obtin vizite cu supraveghere. UNDE ajungem? La CEDO ?

Sa vina in Anglia sa-si vada copilul ca eu nu i-am interzis niciodata cat am stat in romania. Simplu!
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
ContSters121502, utilizator
Ehee, si mai grav, ca aveti custodie comuna pe noua legislatie, care nu se compara cu vechea legislatie. :)) Uhh, frumos caz, imi e tare frică că daca tatal vrea, aduce copilul cu politia inapoi.

Invatati ce inseamna egalitatea in drepturi. Faptul ca locuinta copilului a fost stabilita la dvs. nu inseamna ca aveti mai multe drepturi ca tatal, aveti aceleasi drepturi ca el, doar ceva mai multe obligatii.

„stabilirea domiciliului” nu este deloc echivalent cu „incredintarea minorului”, e o diferenta de la pamant la cer.

In primul rand, trebuie sa intelegeti ca instanta a stabilit unde e domiciliul minorului si dvs. ati incalcat vointa instantei si ati schimbat domiciliul minorului cu de la sine putere

Codul Civil spune cat se poate de clar că „După divorț, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinți, afară de cazul în care instanța decide altfel.” - Art. 397

Later edit: de menționat că instanta britanică nu are competentă jurisdictionară, conform legislatiei europene

Si cititi va rog si Conventia de la Haga din 1980, asa cum v-am recomandat si in celalalt topic, ca sa stiti la ce să vă așteptați
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Dar cum ati ajuns in Anglia cu minorul?
Ati avut acordul lui?

Alte discuții în legătură

Am nevoie urgenta de raspuns-dreptul tatalui catia29 catia29 Nu sunt casatorita cu tatal fetitei mele( 5 luni) . Fata este pe numele meu dar este recunoscuta de tatal ei. Intrebarea mea este poate fi infiata de viitorul ... (vezi toată discuția)
Scoaterea copilului din tara de catre unul dintre parinti adibadi adibadi Buna ziua! Va rog sa ma lămuriți și pe mine: în urma divorțului copilul este încredințat mamei, iar tatăl atacă aceasta hotărâre ... (vezi toată discuția)
Despre divort Madacon2002 Madacon2002 Am o intrebare . Daca copilul este britanic si noi am divortat in UK fostul sot cere sa ii facem si cetatenie Romana ceea ce eu am refuza. Noi locuim in UK. ... (vezi toată discuția)