avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general bonul de consum
Discuție deschisă în Contabilitate în general

bonul de consum

Buna ziua,
Bonul de consum conform 3512 / 2008 se intocmeste in 2 exemplare iar daca se utilizeaza tehnica de calcul intr-un exemplar.
De aici porneste problema mea, am un program in care se intocmesc nirurile si bonurile de consum, eu am cerut sa se faca in 2 exemplare dar dir.gen. a cerut intocmirea lui intr-un singur exemplar ( pt. a se face economie de hartie) legandu-se de fraza ''Bonul de consum se poate întocmi într-un exemplar în condi􀄠iile utiliz􀄃rii tehnicii de calcul."
Deci in cate exemplare trebuie intocmit ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 22:37, 16 Noiembrie 2012
Fiind un document care se intocmeste intre 2 parti(predator si primitor) corect este sa existe cate un exemplar pentru fiecare parte.
Se intocmeste in doua exemplare, conform Ord. 3512/2008.



BON DE CONSUM (Cod 14-3-4A)
BON DE CONSUM (colectiv - Cod 14-3-4/aA)


1. Serveşte ca:
- document de eliberare din magazie pentru consumul materialelor;
- document justificativ de scădere din gestiune;
- document justificativ de înregistrare în evidenţa magaziei şi în contabilitate.
2. Se întocmeşte în două exemplare, pe măsura lansării, respectiv eliberării materialelor din magazie pentru consum, de compartimentul care efectuează lansarea, pe baza programului de producţie şi a consumurilor normate, sau de alte compartimente ale unităţii, care solicită materiale pentru a fi consumate.
Bonul de consum se poate întocmi într-un exemplar în condiţiile utilizării tehnicii de calcul.
Bonul de consum (colectiv), în principiu, se întocmeşte pe formulare separate pentru materialele din cadrul aceluiaşi cont de materiale, loc de depozitare şi loc de consum.
În situaţia când materialul solicitat lipseşte din depozit, se procedează în felul următor:
- în cazul bonului de consum se completează rubrica cu denumirea materialului înlocuitor, după ce, în prealabil, pe verso formularului se obţin semnăturile persoanelor autorizate să aprobe folosirea altor materiale decât cele prevăzute în consumurile normate;
- în cazul bonului de consum (colectiv) se taie cu o linie denumirea materialului înlocuit şi se semnează de aprobare a înlocuirii, în dreptul rândului respectiv. După înscrierea denumirii materialului înlocuitor se întocmeşte un bon de consum separat, aplicându-se un semn distinctiv sau materialul înlocuitor se înscrie pe un rând liber în cadrul aceluiaşi bon de consum.
În bonul de consum, coloanele "Unitatea de măsură" şi "Cantitatea necesară" de pe rândul 2 se completează în cazul când se solicită şi se eliberează din magazie materiale cu două unităţi de măsură.
Dacă operaţiunile de predare-primire a materialelor nu pot fi suspendate în timpul inventarierii magaziei de materiale, comisia de inventariere trebuie să înscrie pe documentul respectiv menţiunea "predat în timpul inventarierii".
3. Circulă:
- la persoanele autorizate să semneze pentru acordarea vizei de necesitate (ambele exemplare);
- la persoanele autorizate să aprobe folosirea altor materiale, în cazul materialelor înlocuitoare;
- la magazia de materiale, pentru eliberarea cantităţilor prevăzute, semnându-se de predare de către gestionar şi de primire de către delegatul care primeşte materialele (ambele exemplare);
- la compartimentul financiar-contabil, pentru efectuarea înregistrărilor în contabilitatea sintetică şi analitică (ambele exemplare).
4. Se arhivează la compartimentul financiar-contabil.
5. Conţinutul minimal obligatoriu de informaţii al formularului este următorul:
- denumirea unităţii;
- denumirea formularului;
- produs/lucrare (comandă); normă; bucăţi lansate;
- numărul documentului; data eliberării (ziua, luna, anul); numărul comenzii;
- denumirea materialului (inclusiv sortimentul, marca, profilul, dimensiunea); cantitatea necesară; U/M; cantitatea eliberată; preţul unitar; valoarea;
- data şi semnătura gestionarului şi a primitorului.

[ link extern ]
Citez din ce ati expus mai sus: "Bonul de consum se poate întocmi într-un exemplar în condiţiile utilizării tehnicii de calcul.".
Aici se specifica ca se poate intocmi si intr-un exemplar?

Da, asa se specifica pentru ca se considera ca ramane un exemplar in calculator. Insa pe un bon de consum se aplica anumite semnaturi pentru iesirea din gestiune acestea trebuie sa aiba mai multe vize, dar si semnaturab gestionarului si a. primitorului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bonul de consum flori9 flori9 Poate sa-mi spuna cineva care este diferenta dintre un bon de consum si un bon de consum (colectiv)? Si ce trebuie sa completam la norma si la bucati lansate? (vezi toată discuția)
Casa si bon de consum Crinisor Crinisor Buna seara, in registrul de casa se trece si suma de pe z-ul de casa, la rubrica incasari? este vorba despre societate cu vanzare cu amanuntul, alimentatie ... (vezi toată discuția)
Legalitate intocmire bc de catre gestionar cyan cyan Normele metodologice de întocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile din Ord. Nr. 3512 din 27 noiembrie 2008 privind documentele ... (vezi toată discuția)