avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pronuntarea in procesul civil
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pronuntarea in procesul civil

Va rog frumos, cine poate sa-mi spuna si mie care este regula intr-un proces civil in ceea ce priveste pronuntarea, aceasta se face in sedinta publica sau cum?
Cel mai recent răspuns: Anca Puma , utilizator 09:45, 20 Noiembrie 2012
potrivit art. 150 C.P.Civ.: ,,Cand instanta se va socoti lamurita, presedintele va declara dezbaterile inchise”.Legea reglementeaza si posibilitatea redeschiderii dosarului prin repunerea cauzei pe rol daca gaseste necesare noi lamuriri.Cuprinde următoarele aspecte :
1) deliberarea, o operatiune complexa în cadrul căreia trebuie stabilite faptele pricinii si normele legale aplicabile litigiului și se face de regula în Camera de consiliu. În cauzele mai simple, se poate face chiar în cadrul sedintei de judecată, iar judecătorul trebuie sa aiba grija ca si de data aceasta sa fie asigurat secretul deliberarii.
2) cand pronuntarea hotararii nu se poate face în ziua cand a avut loc dezbaterea în fond a cauzei, instanta va putea amână pronuntarea cu cel mult 7 zile și va fi anuntata de presedintele instantei, art.260 CPC - nerespectarea lui nu poate produce consecinte cu privire la valabilitatea hotararii judecatoresti, exceptând cazul în care hotararea s-a pronuntat inainte de implinirea termenului stabilit in conditiile art. 260 CPC, situatie în care hotararea este casabila, întrucât părtile au fost private de dreptul de a-și formula apararile pe cale de concluzii scrise.
3) dupa incheierea deliberarii se procedeaza la redactarea minutei. In acest sens art. 258 alin.1 CPC, dispune ca ,, Dupa ca s-a intrunit majoritatea , se va intocmi de indata, pe scurt dispozitivul hotararii ,care se semneaza sub pedeapsa nulitatii, de judecatori si grefier, si care va arata deopotriva si parerile judecatorilor ramasi in minoritate.
Dispozitivul trebuie sa cuprinda , in termeni imperativi si lipsiti de orice echivoc solutia adoptata, fie ea de admitere sau de respingere a actiunii.
4) minuta sau dispozitivul se semneaza sub pedeapsa nulitatii, astfel cum prevede în mod expres art. 258 alin. 1 CPC de ” judecator si grefier”.După redactarea minutei, presedintele completului de judecata sau unul dintre judecatori va trece, în condica de sedinta, datele esentiale ale acesteia, precum si numele judecatorului care va redacta hotararea.Dispozitivul ,,se pronunta de presedinte, în sedintă, chiar în lipsa partilor”.
După pronunțarea minutei se trece la redactarea hotărârii, comunicarea se va face în termen de 7 zile de la pronunțarea hotărârii.
Multumesc foarte mult !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minuta nesemnata de judecator aporti aporti Am primit o minuta a sedintei camerei de consiliu a judecatorului de camera preliminara care este semnata doar de grefier prin care mi se respinge plangerea ... (vezi toată discuția)
Sunt obligati judecatorii sa semneze hotararile judecatoresti? ioannicu ioannicu Buna seara, Intr-o hotarare este si sunt obligati judecatorii sa semneze? Si dc.nu sunt semnate, ci doar de grefieri, sunt legale (valabile) aceste hotarari? (vezi toată discuția)
Hotarare primita prin posta, nesemnata de judecator, decat de grefier, este nula?? aidu aidu Tocmai am primit prin posta hotararea, care nu are insa nicio semnatura din completul de judecata, nici judecatoarea, nici asistentii, ci doar ... (vezi toată discuția)