avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prima de concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prima de concediu

Va supun atentie urmatoarea speta
In institutia noastra se acorda o prima de concediu pentru angajati.
Conditiile acordarii acestei prime sunt stipulate in contractul colectiv de munca, sectiunea corespunzatoare. Anterior plecarii in concediu angajatul trebuie sa depuna cererea de concediu in care sa adauge la final si faptul ca isi cere prima de concediu.
In luna anterioara plecarii mele in concediu am avut ore suplimentare platite corespunzator.
Nivelul primei care mi s-a acordat este nivelul salariului brut din ultima luna de lucru(cu tot cu ore suplimentare).
Acum la ceva vreme dupa ce am luat aceasta prima, directorul a cosiderat ca departamentul financiar a gresit atunci cand a acordat aceasta prima si ca nu tb luat si ore suplimentare in calculul ei.
textul din contractul colectiv este ambiguu si prevede urmatoarele:
„(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o primă de concediu egală cu salariul de încadrare, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă. Prima de concediu de odihnă reprezintă un salariu brut al angajatului din luna anterioară plecării în concediu. Pentru suma acordată se vor reţine contribuţiile angajatorului şi angajatului conform legislaţiei în vigoare.
(2) Prima de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu a angajatului.”

v-as ruga daca m-ati putea ajuta cu o opinie avizata in aceasta speta daca este cazul de recuperare sau nu, pentru ca mie nu mi se pare corect.
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 20 Noiembrie 2012
Este corect sa nu se ia in calcul orele suplimentare la prima de concediu.

Si Codul Muncii prevede pentru indemnizatia de concediu:

ART. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihnã salariatul beneficiazã de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai micã decât salariul de bazã, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivã, prevãzute în contractul individual de muncã.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnã reprezintã media zilnicã a drepturilor salariale prevãzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicatã cu numãrul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnã se plãteşte de cãtre angajator cu cel puţin 5 zile lucrãtoare înainte de plecarea în concediu.


Orele suplimentare nu pot fi considerate spor permanent, avand caracter aleatoriu.
Verificati si in CCM daca nu exista vreun articol care precizeaza care sunt sporurile permanente in unitatea dvs.
Sporuri cu caracter pemanent pot fi: sporul de vechime, de conducere, sporul de sef echipa, sporul de meserie dubla, s.a.
da, dar este specificat urm:
. Prima de concediu de odihnă reprezintă un salariu brut al angajatului din luna anterioară plecării în concediu.

Da, un salariu brut format din "salariul de încadrare, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă"

pai nu, sunt doua fraze in contradictie:
1. primă de concediu este egală cu salariul de încadrare, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
2. Prima de concediu de odihnă reprezintă un salariu brut al angajatului din luna anterioară plecării în concediu.

In prima fraza nu zice nicaieri de salariul brut, ci numai de salar de incadrare, pentru ca apoi in fraza 2 sa vina si sa zica ca de fapt prima este egala cu salariul brut.
Daca ar fi zis ca prima de concediu este formata din salariul de incadrare plus indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent ar fi fost clar, dar aici eu nu este asa.
Mai mult departament financiar eu zic ca a procedat corect luand in considerare numai ultima fraza pentru ca nu puteau lua fara ore suplimentare, pentru ca apoi sa vina fraza 2 si sa le dea in cap ca nu au aplicat bine.
plus ca
salariul brut = Toate veniturile brute din munca, constand din salariul de baza, precum si din adaosurile salariale corespunzatoare cu munca prestata.

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie concediu odihna Aurica04 Aurica04 Buna ziua ! Societatea la care lucrez vrea de la data de 1 mai 2017 sa nu mai ia in calcul orele suplimentare lucrate de salariat la calculul indemnizatiei de ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu odihna anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : o salariata care a fost in concediu medical mai multe luni, brutul realizat in lunile de concediu ... (vezi toată discuția)
Prima de vacanta Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! Va supun atentiei cazul unei persoane care solicita concediul de odihna si prima de vacanta acordata conform CCM pe unitate, iar lucrurile stau ... (vezi toată discuția)