avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Prima de vacanta
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Prima de vacanta

Buna ziua!
Va supun atentiei cazul unei persoane care solicita concediul de odihna si prima de vacanta acordata conform CCM pe unitate, iar lucrurile stau astfel:
- salariatul solicita concediul si prima de vacanta in aprilie 2014 urmand ca el sa intre efectiv in concediu pe 01 mai 2014
- la data de 01 mai intra in vigoare un nou contract colectiv de munca iar conform acestuia se va schimba salariul angajatului
- prima de vacanta urmeaza sa se plateasca la 15 mai odata cu plata salariului pe luna aprilie...
Ce prima de vacanta se plateste: cea aferenta salariului din aprilie sau salariului din mai???(prima de vacanta = 1 salariu de incadrare)
Cum este legal? ...
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 12:42, 11 Mai 2014
Indemnizatia de concediu de odihna se calculeaza ca medie a veniturilor brute realizate in cele 3 luni anterioare intrarii in concediu, dar nu poate fi mai mica decat salariul de baza plus sporurile permanente din luna de calcul (deci se va compara cu noul salariu din luna mai). nPrima de vacanta se calculeaza conform prevederilor CCM sau ale regulamentului intern si poate sa nu depinda de salariul de incadrare.

Codul Muncii prevede:
ART. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihnaƒ salariatul beneficiazaƒ de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai micaƒ decat salariul de bazaƒ, indemnizatiile sŸi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivaƒ, prevaƒzute in contractul individual de muncaƒ.
(2) Indemnizatia de concediu de odihnaƒ reprezintaƒ media zilnicaƒ a drepturilor salariale prevaƒzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicataƒ cu numaƒrul de zile de concediu.
(3) Indemnizatia de concediu de odihnaƒ se plaƒtesŸte de caƒtre angajator cu cel putin 5 zile lucraƒtoare inainte de plecarea in concediu.


Chiar daca indemnizatia si prima de vacanta se platesc in luna anterioara plecarii in concediu de odihna, valorile acestora se calculeaza raportat la salariul de incadrare din luna in care se efectueaza concediul de odihna.

Normele de aplicare a Codului fiscal:

113. Suma care reprezintă prima de vacanţă sau o parte din aceasta se cumulează cu veniturile de natură salarială ale lunii în care se plăteşte această primă.
114. Indemnizaţiile aferente concediilor de odihnă se defalchează pe lunile la care se referă şi se impun cumulat cu veniturile realizate în aceste luni.


Daca prima de vacanta se plateste in aprilie, valoarea platita se adauga la salariul realizat in luna aprilie pentru calculul contributiilor. Valoarea primei se recalculeaza insa in luna mai, conform modului de calcul stabilit in CCM sau regulamentul intern, iar diferenta rezultata se cumuleaza cu veniturile realizate in luna mai.
Ultima modificare: Duminică, 11 Mai 2014
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme calcul - concediu de odihna cristiannegru cristiannegru - salariat - institutie bugetara, personal contractual - ati precizat ca: \\"In plus, indemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza, ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu odihna restant binaela binaela cum se calculeaza indemnizatia de CO care trebuie platita pentru un salariat care nu a efectuat concediul de odihna in anul 2014 in care a avut salariul de ... (vezi toată discuția)
Cm anairam_unid anairam_unid Cum se calculeaza media zilnica pt concediul de odihna si concediul medical? (vezi toată discuția)