avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA GHID privind aplicarea sistemului TVA la incasare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

GHID privind aplicarea sistemului TVA la incasare

Avand in vedere caracterul de noutate a sistemului de TVA la incasare, care va intra in vigoare la 01 ianuarie 2013, Ministerul Finantelor Publice a elaborat <<Ghidul privind aplicarea sistemului TVA la incasare>>.

Ghidul este un instrument util oferit contribuabililor intrucat este structurat astfel incat sa ofere, pe langa selectia si gruparea coerenta a prevederilor referitoare doar la TVA la incasare existente in Codul Fiscal si in Normele metodologice, si explicatii, comentarii, exemplificari, in situatia in care intelegerea textelor legale este mai dificila sau necesita coroborari intre diferite articole din C.F. si din Norme.
www.finantevalcea.ro

Documentul poate fi consultat de contribuabili prin accesarea acestei pagini:

[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: ole , utilizator 11:42, 24 Ianuarie 2014
[EDITAT- contine citat postare anterioara]

Da dar eu nu stiu ca voi incasa factura cu numerar deci nu o declar in luna emiterii,ce fac in acest caz?
Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Va trebui sa stiti si sa clarificati cu partenerii de afaceri aceste aspecte (modalitatile de incasare) inca de la inceput, daca nu doriti sa aveti probleme in cazul unui control.
Am mai gasit urmatoarele explicatii citez
"Noul act normativ aduce modificari si precizeaza ca in cazul in care factura este incasata in numerar ulterior emiterii, nu se vor aplica regulile generale privind exigibilitatea ci regulile specifice privind TVA la incasare.

Adaugarea acestei precizari este foarte importanta in contextul aplicarii sistemului TVA la incasare, avand in vedere neplacerile potentiale aparute in astfel de cazuri.

Exemplu:
Pentru o valoarea facturata de 124 lei (100 lei baza + 24 lei TVA), pentru care partenerii au decis decontarea prin banca, urma sa se aplice sistemul TVA la incasare.
Emitentul, urma a-si colecta TVA-ul la data incasarii, in limita celor 90 zile impuse de actul normativ.
Totusi, la termenul scadent (peste 60 zile), partenerul propune plata in numerar.
In aceste conditii, emitentul facturii avea urmatoarele optiuni:
- sa refuze incasare sumei si sa solicite plata acesteia prin banca, pentru a-si pastra dreptul de aplicare a sistemului “TVA la incasare” fara a suferi penalitati (si cine isi permite sa refuze incasarea?).
- sa accepte suma, caz in care era obligat sa aplice regulile standard privind colectarea TVA. In acest din urma caz, TVA era exigibila la data emiterii facturii, adica in urma cu 60 zile, contribuabilul urmand a datora penalitati pentru perioada cuprinsa intre data la care era era exigibila suma si data la care se incaseaza (evident, este vorba de perioadele fiscale aferente celor doua date).

In noua reglementare, se admite ca decontarea in numerar sa nu limiteze aplicarea sistemului de TVA la incasare.
Prin urmare, se permite contribuabililor sa nu plateasca penalitati de intarziere sau dobanzi pentru neachitarea la timp a taxei, avand in vedere ca, in mod obisnuit, la plata prin numerar exigibilitatea TVA se muta la emiterea facturii"
daca in anul 2012 am o CA mai mica de 2.250.000 ron trebuia sa depun pana la 25 ianuarie 097?
Mentionez ca pe perioada 1 octombrie 2011-30 septembrie 2012 societatea a avut CA mai mare de 2.250.000 ron, si deci nu am depus notificare la 25 octombrie.
madastanciu a scris:

daca in anul 2012 am o CA mai mica de 2.250.000 ron trebuia sa depun pana la 25 ianuarie 097?
Mentionez ca pe perioada 1 octombrie 2011-30 septembrie 2012 societatea a avut CA mai mare de 2.250.000 ron, si deci nu am depus notificare la 25 octombrie.



Da. Trebuia depusa D097 pana la 25/01/2013 si aplicati sisrtemul T.V.A. la incasare incepand cu data de 01/02/2013 daca sunteti platitor lunar sau cu 01/04/2013 daca sunteti platitor trimestrial.

Alte discuții în legătură

Tva la incasare, colectarea tva pt fact incasate partial sau total cu numerar. Andreia-Nicoleta Andreia-Nicoleta Buna seara, Va rog daca poate cineva sa ma ajute cu o lamurire in legatura cu urmatoare exeptie: [i]Persoanele impozabile care au obligaţia aplicării ... (vezi toată discuția)
Tva la incasare Diana ionela Timoscov Diana ionela Timoscov O societate presteaza servicii pentru care taie factura si incaseaza banii cu bin fiscal. Trebuie sa treaca pe factura TVA la incasare? (vezi toată discuția)
Tva la incasare CIMPEANU MIRELA CIMPEANU MIRELA pentru o societate care nu aplica sistemul TVA la incasare (are cifra afaceri > 2250000 lei), cum se procedeaza cu colectarea si deductibilitatea la facturi?#-o (vezi toată discuția)