buna seara
as dori sa stiu ce trebuie sa fac pentru a putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului dar fara sa fiu angajata. mentionez ca sunt mama unui copil de 15 luni dar nu am putut intra in concediu de crestere a copilului avand la nastere doar 11luni de munca fara pauza si as dori sa mai fac un copil si nu stiu daca voi reusi sa ma angajez prea curand. mi s-a spus ca acum ceva ani exista posibilitatea de a plati darile la stat fara a fi angajat, facand un contract cu casa de pensii, dar nu sunt sigura ca informatia este corecta sau valabila si acum. puteti sa ma lamuriti?
1. Se pot incheia oricand contracte de asigurare sociala cu Casa de Pensii si cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru plata contributiilor legale dar asta nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
2. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate acestora (somaj indemnizat, eleva sau studenta la zi, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).