avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ajutor! :) - divort in lipsa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ajutor! :) - divort in lipsa

Nici nu stiu cu ce sa incep.In urma cu 8-9 ani m-am casatorit,a fost o casatorie care nu s-a consumat.Pe "sot" nu l-am vazut de atunci.A fost un "pact" intre noi sau mai bine spus,a profitat de naivitatea mea,eu fiind minora pe vremea aceea.
Am primit acum 2-3 ani cateva citatii,sa ma prezint la divort,dar procesul a avut loc in alt oras,orasul lui natal si nu m-am putut prezenta(nu cel in care ne-am casatorit).
Am cateva intrebari:
Divortul putea sa se desfasoare chiar daca nu m-am prezentat?
Cum aflu daca mai sunt sau nu casatorita?
Cui ma adresez daca nu stiu nimic despre "sot",decat numele si nu am nici macar certificatul de casatorie?:-/

Multumesc anticipat! :help:

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:03, 22 Noiembrie 2012
Va puteti interesa la Oficiul de Stare civila din localitatea in care s-a inregistrat nasterea dumneavoastra. Potrivit legii, despre modificarea starii civile (fie casatorie, fie divort) se face mentiune pe actul de nastere. Astfel, cercetind registrele in care s-a inscris nasterea dumneavoastra veti "afla" si daca sunteti divortata.
Se putea pronunta divortul daca ati fost legal citata si nu v-ati prezentat.In mod normal ar fi trebuit sa primiti si o comunicare a unei sentinte prin care sa se fi dispus desfacerea casatoriei.

Puteti obtine un duplicat al certificatului de casatorie de la primaria unde v-ati casatorit. Puteti sa va interesati la starea civila daca sunteti sau nu casatorita.
Daca pastrez citatiile, asa cum spuneti, puteti afla situatia cu nr. de dosar la portal instantelor de Romania, aici: [ link extern ] /
Daca n-a fost consumat, asa cum spuneti, si dv. sunteti catolica, e un proces interesant juridic. pentru ca puteti sa cer si dizolvarea vinculului conjugal prin sentinta canonica la tribunal eclesiastic prin aplicarea privilegiul "petrino".
Dar e clar ce si civil casatoria e nula de drept plin, pentru ce o afaceri pentru a sa obtina probabil resedinta sau cetatenia sotului, sau alte efectele nu sunt cele vizate in contractul matrimonial. Si daca cauza contractului e falz si contractul este falz civil.
Lasati lucrurile asa, divortata, daca nu sunteti catolica. Daca vreti niste profiturile pentru a va desface casatoria, asa cum supun ati obtinut prin casatoria, nu cred ce vreun avocat decent sa va ajute.
Sa le iau pe rand...
Nu am pastrat citatiile pt ca n-am stiut ca or sa-mi fie de folos in vreun fel.
Nu sunt catolica,sunt ortodoxa.
"Daca vreti niste profiturile pentru a va desface casatoria, asa cum supun ati obtinut prin casatoria, nu cred ce vreun avocat decent sa va ajute."V-as recomanda sa va pastrati pt alte ocazii rautatile.Daca el a vazut asta ca pe o afacere,eu am vazut-o doar ca pe un ajutor neconditionat din partea mea,nu credeam ca o sa se ajunga aici.Exista cu siguranta vinovati,dar eu macar am o scuza,eram minora...si totusi m-am putut casatori fara semnatura parintilor,asta mi se pare interesant.
Daca sunteti divortata , aveti nevoie si sa legalizati hotararea de divort, va e de folos mai ales daca v-ati schimbat numele la casatorie , iar acum trebuie sa reveniti la cel de dinainte. Accesati portaj just, ro, aveti acolo o harta, cautati judecatoria la care s-a judecat divortul si dati o cautare dupa numele dvs, vedeti ce apare.
Pentru legalizare hotarare trebuie ori sa va prezentati la judecatorie ori sa imuterniciti pe cineva din zona.
Pentru legalizare se depune cerere ( e tip- o puteti descarca de pe net _ cerere legalizare cu formula definitiva si irevocabila), timbru judiciar de 0.15 lei, chitanta cec de 2 lei reprezentand taxa de timbru


editat- daca aveti citatiile , aveti si nr de dosar inscris, cautati direct dupa nr de dosar pe site-ul judecatoriei care a pronuntat sau nu, divortul.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2012
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Casatoria cu un cetatean strain adno adno Buna seara!Ma bucur ca am descoperit acest forum si sper ca ma puteti ajuta cu un sfat.Daca ma casatoresc in Grecia cu un barbat de origine Iranian(religie ... (vezi toată discuția)
Divort cisti cisti as vrea sa stiu daca un cetatean roman cu domiciliul in romania s-a casatorit cu o femeie din Cipru, casatoria oficiindu-se in Cipru, venind apoi si locuind in ... (vezi toată discuția)
Divort international Gabriela_C Gabriela_C Fiica mea s-a casatorit in urma cu 3 ani in Germania, cu un cetatean de nationalitate rusa stabilit in Germania, casatorie din care nu au rezultat copii sau ... (vezi toată discuția)