avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de proprietate pentru persoane declarate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de proprietate pentru persoane declarate bolnavi psihic

buna ziua,
am o intrebare legat de dreptul de proprietate in Romania, cand spun proprietate ma refer la proprietatea unui apartament/casa sau alte bunuri.
Este vorba despre un caz mai delicat de tulburare afectiva depresiva, o persoana de 40 de ani care a trecut printr-un moment de cumpana la un moment dat in viata si a avut doua internari punandu i se diagnosticul de mai sus, pe fondul si al unei relatii defectuoase de familie, astfel exista o amenintare din partea fratelui si de asemenea si sora acesteia, precum ca i se va lua dreptul de proprietate asupra apartamentului in care actualmente traieste.
Mentionez faptul ca este vorba si despre un caz social, astfel intr-un apartament locuiesc 3 frati/familii avand 3 membrii fiecare si tatal celor 3 frati.
Persoana amenintata este si detinatoarea unui credit ipotecar prin care si-a achizitionat recent inca un apartament despre care tatal si fratii sai nu stiu.
Acesta poate fi un caz in instanta? sau exista o procedura legala prin care una din surori sa decada din drepturile de proprietate asupra apartamentului parintilor?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2012
angajat001, utilizator
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:36, 21 Noiembrie 2012
Fie că este pus sub interdicţei, fie nu, bolnavul psihic nu poate fi decăzut din dreptul de proprietate.

În situaţia de mai sus, din care eu înţeleg că respectiva persoană este în indiviyiune cu fraţii şi cu tatăl, fraţii pot introduce o cerere de partaj. Bunul va fi atribuit unuia dintre ei, cu obligaţia de a plăti celorlalţi sulta stabilită de instanţă, fie va fi vîndut la licitaţie urmînd a se împărţi preţul.

Fratele bolnav, dacă este pus sub interdicţie, va fi reprezentat de tutore. Sulta cuvenită lui va fi depusă într-un cont iar tutorele îi va administra în continuare averea.

Dacă nu este pus sub interdicţie, dar în acelaşi timp nu poate să se reprezinte singur, se va putea numi un curator care, asemenea tutorelui, îl va reprezenta în proces.

Doar în sensul celor de mai sus s-ar putea spune că respectiva persoană va fi decăzută din dreptul de proprietate. Adică, va suporta rigorile partajului ca oricare alt coproprietar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunurile persoanei puse sub interdictie judecatoreasca popescusteli popescusteli doresc sa aflu si eu raspunsul la doua intrebari ,daca se poate. 1.cum se poate partaja bunurile comune intre doi frati(coproprietari pe casa si pamant)dintre ... (vezi toată discuția)
Administrarea bunurilor unei persoane majore bolnava psihic miha2012 miha2012 Matusa mea, care locuieste in prezent cu mine si mama mea , mi-a facut o procura notariala, dupa obtinerea discernamantului de la I.M.L., pentru a-i vinde un ... (vezi toată discuția)
Mostenire prin instanta judecatoreasca slaury slaury Tatal meu a fost chemat in instanta pentru masa succesorala in urma decesului bunicului. Mentionez ca tata are 6 frati din care unul este decedat. Cererea in ... (vezi toată discuția)