buna ziua,
am o intrebare legat de dreptul de proprietate in Romania, cand spun proprietate ma refer la proprietatea unui apartament/casa sau alte bunuri.
Este vorba despre un caz mai delicat de tulburare afectiva depresiva, o persoana de 40 de ani care a trecut printr-un moment de cumpana la un moment dat in viata si a avut doua internari punandu i se diagnosticul de mai sus, pe fondul si al unei relatii defectuoase de familie, astfel exista o amenintare din partea fratelui si de asemenea si sora acesteia, precum ca i se va lua dreptul de proprietate asupra apartamentului in care actualmente traieste.
Mentionez faptul ca este vorba si despre un caz social, astfel intr-un apartament locuiesc 3 frati/familii avand 3 membrii fiecare si tatal celor 3 frati.
Persoana amenintata este si detinatoarea unui credit ipotecar prin care si-a achizitionat recent inca un apartament despre care tatal si fratii sai nu stiu.
Acesta poate fi un caz in instanta? sau exista o procedura legala prin care una din surori sa decada din drepturile de proprietate asupra apartamentului parintilor?
Fie că este pus sub interdicţei, fie nu, bolnavul psihic nu poate fi decăzut din dreptul de proprietate.
În situaţia de mai sus, din care eu înţeleg că respectiva persoană este în indiviyiune cu fraţii şi cu tatăl, fraţii pot introduce o cerere de partaj. Bunul va fi atribuit unuia dintre ei, cu obligaţia de a plăti celorlalţi sulta stabilită de instanţă, fie va fi vîndut la licitaţie urmînd a se împărţi preţul.
Fratele bolnav, dacă este pus sub interdicţie, va fi reprezentat de tutore. Sulta cuvenită lui va fi depusă într-un cont iar tutorele îi va administra în continuare averea.
Dacă nu este pus sub interdicţie, dar în acelaşi timp nu poate să se reprezinte singur, se va putea numi un curator care, asemenea tutorelui, îl va reprezenta în proces.
Doar în sensul celor de mai sus s-ar putea spune că respectiva persoană va fi decăzută din dreptul de proprietate. Adică, va suporta rigorile partajului ca oricare alt coproprietar.