avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort in Romania sau in Italia?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort in Romania sau in Italia?

Am o mica nelamurire in ceea ce priveste divortul.
in 2010 ne-am casatorit la oficiul starii civile din oradea,ambii soti fiind ceteteni romani,cu domicilul in oradea,insa resedinta actuala este in itlaia.
in 2012 oct.,am inregistrat la judecatoria oradea cererea de divort,primul termen fiind in decembrie.
intre timp,am aflat ca viitoarea ex- sotie intentioneaza sa introduca si ea o cerere de divort ,dar aici in italia,desi citatia a primit-o deja de la judecatoria oradea #-o
intrebare,care instanta judecatoreasca are autoritatea sa judece acest proces ,cea din romania sau cea din italia?

Nu mai e in vigoare Legea 105.
Probabil că stiti ca Romania este membră a Uniunii Europene de vreo 5 anisori. Ei bine, această calitate de stat membru al acestei minunate confederatii a dus si la aplicarea unor reglementari europene, numite regulamente si directive.

Există un anumit regulament, Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului care stabileste cine e competent.

Conform regulamentului de mai sus, instanta romana, fiind prima sesizata ar fi competenta, doar dacă nu cumva ultimul domiciliu comun al sotilor a fost in alt stat, caz in care instanta competenta este cea din statul unde ati avut ultimul domiciliu comun. Ar putea exista totusi anumite exceptii.

Daca ne spuneti de cat timp v-ati intors in Romania poate va putem spune daca se aplica unele exceptii.
Vorbiti cu sotia. Nu cred ca vrea si dumneaei sa asteptati 3 ani pana sa va divortati. Si apoi, dupa divort in Italia trebuie sa aveti grija ca sentinta ramasa definitiva sa fie apostilata, apoi sa fie recunoscuta de statul roman, unde iarasi trebuie sa asteptati 2-3 luni pana vine aprobarea de la DEPABD Bucuresti. Asa ca e mult mai elegant sa divortati , la intelegere, la judecatorie ori la un notar public din Romania. In cazul in care nu aveti copii minori, puteti divorta si la primaria din Oradea. Conditia este ca d.na sa fie prezenta de 3 ori in fata ofiterului de stare civila, la depunerea actelor, dupa exact 30 de zile calendaristice si mai apoi la ridicarea certificatului de divort.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort muscalu george florin muscalu george florin Buna ziua , problema mea este urmatoarea : sunt cetatean roman casatorit cu o cetateanca bulgara in Romania . Momentan amandoi avem acelasi domiciliu in Italia ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia, divort in romania fara domiciliu in ro al italianului emivivid emivivid Bine v-am gasit! Apelez la voi ptr un sfat ptr o prietena. Acum 5 ani s-a casatorit cu un italian (de forma, ptr cetatenie, intre timp a regretat gestul... ... (vezi toată discuția)
Casatorie in strainatae germina germina o casatorie dintre o romanaca si un italian incheiat in Italia poate fi desfacuta in romania ?deoarece reclamanta nu mai locuieste in italia ci in romania (vezi toată discuția)