avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare

daca un salariat are ore suplimentare in fiecare luna peste media admisa de codul muncii ce trebuie sa faca angajatorul. Sa mai angajeze inca un om pe aceasi functie?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 09:05, 22 Noiembrie 2012
Buna ziua,

Orele suplimentare se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acestora.(Art.122 CM)
In cazul in care compensarea prin ore libere nu este posibila in termenul prevazut de art.122 alin.1 in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.(Art.123 alin.1)
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere in cadrul ccm, sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate mai mic de 75% din salariul de baza.
Depinde de posibilitatile financiare ale angajatorului.

Urmatoarele articole din Codul muncii adreseaza problema dvs.

Art. 120. - (1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Art. 121. - (1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Art. 122. - (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Art. 123. - (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Art. 124. - Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare lucialuca lucialuca Angajatorul sustine ca orele suplimentare se platesc abia dupa 3 luni de la efectuarea lor. Este in concordanta cu Codul Muncii acest lucru? (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare bogdan_leonard bogdan_leonard buna ziua! am intrat pe contul sotului meu,cu rugamintea de a ma ajuta cu o informatie exacta sau cat mai exacta despre plata orelor suplimentare! lucrez in ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare mariana1956h mariana1956h Daca nu este o solicitare scrisa din partea conducerii pentru ore suplimentare, este totusi angajatorul sa ti le plateasca? Care este temeiul legal? ... (vezi toată discuția)