avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Firma in insolventa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Firma in insolventa

M -am angajat intr-o firma care este in insolventa . De fapt la angajare mi s-a spus ca este in reorganizare dupa declararea insolventei ,ca au avut probleme in trecut dar ca acum lucrurile merg spre bine.Atat de bine incat nu mi-am primit salariul de 3 luni.Intrebarea mea este urmatoarea ;exista vreo lege care sa protejeze angajatii intr-o asemenea situatie?Firma se ocupa de comert .Se aduce marfa ,se fac vanzari dar...nu se platesc salariile .Daca toti angajatii si-ar lua singuri salariile din incasari ar fi acuzati de furt sau mai stiu eu ce .Daca patronul nu -si plateste angajatii la timp ,cum poate fi calificat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:20, 4 Decembrie 2012
1. Codul muncii protejeaza pe salariat in asemenea situatii numai ca angajatorul nu respecta prevederile legale:

Art. 161
Salariile se platesc inaintea oricaror alte obligatii banesti ale angajatorilor.

Art. 166
(1) Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
...
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Art. 171
(1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.

(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului.


2. - Faceti mai intai o sesizare la ITM si apoi (sau in acelasi tim) actionati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
- Raspunsul primit de la ITM, in urma verificarilor facute, va poate ajuta in instanta de judecata.
emilifor

In aceste conditii este foarte greu de recuperat banii pe salariile restante si cu actiunea in instanta si cu sesizarea la ITM ....

Sigur angajatorul este in insolventa ? .. daca da, in aceste situatii sunt incidente alte mdlaitati de recuoerare ..

Retinerea banilor din incasari constitutie o fapta de natura penala ....
Angajatorul este sigur in insolventa .
Sunteti inscris/a la masa credala?
Eu am intrebat aici ce se poate face dar se pare ca cineva dintre colegi au reclamat deja la ITM-deoarece in firma a fost zilele acestea un control de la ITM.Pe mine ma nedumereste faptul ca angajatorul isi vede mai departe de treburi-adica aprovizioneaza cu marfa,ridica incasarile, zilnic promite ca va plati salariile -si asa au trecut deja 3 luni .Oare numai angajatii sunt obligati sa respecte legea?

Alte discuții în legătură

Plata salariu la incetare contract munca promocris promocris Am lucrat la o firma la care mi-a incetat contractul de munca din vointa lor. Problema este ca mai au sa-mi plateasca ultimele doua salarii si ma tot amana . ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez salariile restante? sorinaionela sorinaionela din luna octombrie 2012 lucrez cu contract de munca dar nu am primit nici un ban pana astazi,doar niste bonuri (11)...cum pot recupera salariile restante,mai ... (vezi toată discuția)
Actionarea in justitie a angajatorului pentru neplata salariilor irinavoicu irinavoicu Buna seara, Daca firma angajatoare nu a platit salariile de cateva luni, ce acte sunt necesare pentru a actiona in justitie. Este necesar sa se faca ... (vezi toată discuția)