avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... actionarea in justitie a angajatorului pentru neplata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

actionarea in justitie a angajatorului pentru neplata salariilor

Buna seara,

Daca firma angajatoare nu a platit salariile de cateva luni, ce acte sunt necesare pentru a actiona in justitie. Este necesar sa se faca sesizare si la ITM si sa se astepte intai rezultatul ITM ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:10, 5 Noiembrie 2012
Nu este obligatoriu sa faceti sesizare mai intai la iTM si apoi sa asteptati rezultatul ... puteti promova actiunea in instanta si fara sa aveti raspunsul de la iTM .. acesta putand fi depus si ulterior promovarii actiunii.

Acte pentru instanta:
- cererea de chemare in judecata
- copie de pe c.i.m.

In litigiile de munca, sarcina probei o are angajatorul .. in speta, el va trebui sa probeze ca a platit salariile ..
art.168 C.mun.
(1) Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.

Alte prevederi care va pot fi de ajutor sunt :
art.171 C.mun.
(1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoaştere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului

art.166 C.mun.
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare salarii neincasate dobcosnic dobcosnic Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca se mai pot recupera salariile neincasate pe o perioada de 6 luni din anul 2000, de la o firma care s-a dizolvat in anul ... (vezi toată discuția)
Plata salariu la incetare contract munca promocris promocris Am lucrat la o firma la care mi-a incetat contractul de munca din vointa lor. Problema este ca mai au sa-mi plateasca ultimele doua salarii si ma tot amana . ... (vezi toată discuția)
Respecta angajatorul contractul de munca? georgetabv georgetabv AM LUCRAT LA O FIRMA CASIERA UN AN SI CINCI LUNI,MAI EXACT PANA PE DATA DE 10 DEC.2012,NICI LA ORA ACTUALA NU AU LUAT SALARIILE PE LUNA NOIEMBRIE NICI ... (vezi toată discuția)