avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA persoana fizica platitor tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

persoana fizica platitor tva

Sunt o persoana fizica obisnuita si doresc sa construiesc un imobil cu mai multe apartamente pe care apoi sa le vand.Aceste apartamente vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2010 dar nu stiu sigur cate din acestea se vor vinde in acest an sau in urmatorul.Am inteles ca la vanzare trebuie sa aplic tva 5% si ca in momentul in care depasesc suma de 35000 euro ,venit intr-un an calendaristic, sunt obligata sa ma inregistrez ca platitor de tva .Daca eu am facturile de la constructor in momentul in care vand se poate face compensarea intre ceea ce este de plata si ceea ce am platit deja?Dar inaite de asta trebuia sa va intreb cum ma inregistrez ca platitor de tva ? Nu sunt persoana fizica autorizata si nu inteleg cum trebuie sa procedez ca sa fiu in legalitate.Trebuie sa tin o contabilitate ca la o firma ?Care sunt de fapt pasii pe care trebuie sa ii urmez ?
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 15:21, 28 Noiembrie 2012
mergeti la administratia financiara si depuneti decl. 020 prin care solicitati inregistrarea in scopuri de tva.
potrivit acestei declaratii, veti primi automat un cod de tva numai pentru tranzactii imobiliare si nu este nevoie sa va autorizati la registrul comertului sau sa conduceti evidenta contabila.

plafonul de tva este de 65.000 euro (220.000 lei) incepand cu 1 iulie 2012.

daca va inregistrati inainte de atingerea acestui plafon, va trebui sa aplicati tva la toate tranzactiile imobiliare, dar totodata veti avea drept de deducere pentru tva din facturile emise de constructor, iar sumele se compenseaza intre ele.
tva de 5% se aplica numai daca sunt indeplinite conditiile de la art. 140, alin. 2^1 cod fiscal.

daca optati sa va inregistrati numai dupa atingerea plafonului, veti avea drept de deducere numai pentru imobilele aflate in stoc la data inregistrarii in scopuri de tva.
daca sunt casatorit si sotia trebuie sa se declare platitor de tva?
nu, numai unul dintre soti va fi desemnat sa indeplineasca aceasta obligatie.
multumesc. daca mi-ati putea spune in ce lege scrie ca nu si sotia... am inteles ca trebuie sa depun decont de tva: stiti cumva daca mai trebuie si altceva sau sa intreb un contabil?
pct. 3 din normele de aplicare ale art. 127 cod fiscal
(6) În cazul în care bunurile imobile sunt deţinute în coproprietate de o familie, dacă există obligaţia înregistrării în scopuri de taxă pentru vânzarea acestor bunuri imobile, unul dintre soţi va fi desemnat să îndeplinească această obligaţie.

da, trebuie sa depuneti decont de tva, decl. 394 si cred ca cel mai bine ar fi sa va adresati unui contabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobiliare. vanzare teren. ContSters238039 ContSters238039 Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa inteleg o speta in situatia in care o persoana juridica achizitioneaza un teren de la doua persoane fizice (sot-sotie). ... (vezi toată discuția)
Declaratie 096 si 010 sau numai 096 Myrabela Myrabela Daca sunt indeplinite conditiile de scoatere din evidenta platitorilor de tva se depun doua declaratii 096 si 010 sau e suficienta declaratia 096. Daca CA ... (vezi toată discuția)
Neplatitor tva contexaudit contexaudit o firma platitoare de TVA isi suspendata activitatea la registrul comertului la data de 28 dec 2010 in 10 ianuarie 2011 inceteaza suspendarea si isi reia ... (vezi toată discuția)