avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ASIGURARE
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ASIGURARE

Sotia este in al treilea an de concediu pt cresterea copilului(copilul are un handicap ce a necesitat prelungirea cu un an a concediului de 2 ani).Eu am terminat ajutorul de somaj de circa 1 an .Mai pot beneficia de aigurare de sanatate in baza asigurarii medicale a sotiei-avand in vedere ca ea cred ca mai este asigurata in aceasta perioada?Multumesc pt un raspuns argumentat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:01, 25 Noiembrie 2012
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...

2. Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii spune:

Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
b) tinerii cu vârsta de pânã la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizeazã venituri din muncã sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare; soţul, soţia şi pãrinţii fãrã venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;
...

3. - Sotia este deci asigurata la sanatate cu plata contributiei asigurata de la bugetul de stat.
- Avand in vedere acest aspect (sotia nu plateste din venitul ei contributia la sanatate) cred ca nu puteti sa fiti coasiguratul ei.
- Dar ar fi bine sa intrebati la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (prin e-mail).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurare happyfl2000 happyfl2000 Ma poate cineva lamuari legat de urmatoarea problema: Sunt casatorit din septembrie 2010. Sotia mea nu mai lucraza din martie 2010, are 33 ani si a fost ... (vezi toată discuția)
Coasigurat ralucaboeriu ralucaboeriu Buna ziua! Pe perioada concediului maternal de cresterea copilului de 2 ani, coasiguratii beneficiaza de sanatate ? Multumesc! (vezi toată discuția)
Coasigurat În concediu pentru cresterea copilului Marta0000 Marta0000 Buna, Sunt in concediu pentru cresterea copilului de aproape un an. Pe perioada cat am fost angajat sotia mea a fost coasigurat neffind angajata. In prezent i ... (vezi toată discuția)