avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PENSIE ALIMENTARA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PENSIE ALIMENTARA

In cadrul divortului judecatoria a stabilit pensia alimentara.fostul sot a facut epel si Tribunalul a stabilit in procent 33%din venitul fostului sot , pensia alimentara pt cei 2 copii.Este executorie aceasta hotararare,pot sa-i fac executare silita pt ca el imi da suma stabilita de judecatorie si nu 33% cat a stabilit Tribunalul?Sau trebuie sa astet hotararea Curtii de Apel?El a facut recurs la hotararea data de tribunal si acum e pe rol,in proc la curtea de apel.are sanse in acum in a 3 a faza sa obtina 18% pensie pt cei doi copii daca Tribunalul astabilit altceva.Motivul lui-plateste rate Va multumesc
De la data la care Hotararea ramane definitiva si irevocabila, fostul sot va plati retroactiv toate diferentele pe care nu le-a achitat (daca vor exista, conform procentului stabilit in sentinta), incepand cu data introducerii actiunii, in cuantumul stabilit de ultima instanta.

Cod Civil - Art. 529 - Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suma pensiei alimentare se poate modifica? Zaraki Zaraki Fostul sot s-a recasatorit si va avea un copil cu actuala sotie, deci un alt minor in intretinere. El sustile ca din punct de vedere legal, pensia alimentara ... (vezi toată discuția)
De unde pot știi cât trebuie sa plătească pensie alimentara ... Pufi1982 Pufi1982 De unde pot știi cât trebuie sa plătească pensie alimentara fostul soț? Cum pot sa l fac sa plătească pensie alimentara din urma dacă el nu vrea? ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara catalinmariusmarin catalinmariusmarin In hotararea definitiva platesc 25% din venitul net realizat pensie alimentara. In acest venit intra si ore noapte/ore suplimentare/sporuri/prime. Doresc sa ... (vezi toată discuția)