avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ASIGURARI SANATATE PERSOANE FARA VENIT
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ASIGURARI SANATATE PERSOANE FARA VENIT

am si eu o intrebare..daca o persoana va urma sa fie asigurat la casmb, incadrat in persoana fara venit, poate sa fie pus sa plateasca din urma lunile in care nu a fost deloc asigurat?? o sa fie pus sa plateasca si pentru perioada de dinainte in care nu a fost asigurata (facultatea a terminat/o in iulie..s.ar putea sa o puna sa plateasca lunile -aug,sept,oct,noi) in conditiile in care in decembrie va figura asigurata??
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:53, 29 Mai 2013
In mod normal trebuie doar pentru viitor.
Depuneti o cerere scrisa si solicitati raspuns scris pentru temeiul legal.
Suntem asigurati prin nastere......X-( la o viata de chin.....
Legea 95 / 2006 Art. 211. - (1) Sunt asiguraţi, potrivit prezentei legi, toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau au domiciliul în România şi fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi. În această calitate, persoana în cauză încheie un contract de asigurare cu casele de asigurări de sănătate, direct sau prin angajator, al cărui model se stabileşte prin ordin al preşedintelui CNAS cu avizul consiliului de administraţie.
(11) Asiguraţii au dreptul la pachetul de bază de servicii medicale de la data începerii plăţii contribuţiei la fond, urmând ca sumele restante să fie recuperate de casele de asigurări de sănătate şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în condiţiile legii, inclusiv accesoriile aplicate pentru creanţele bugetare.
cititi acest link si la sfarsit veti vedea ca veti fi obligat sa platiti si lunile cuprinse intre absolvire si pana cand veti incheia "faimosul contract" de asigurare
[ link extern ]

achitati pe 5 luni inainte iar adeverinta de asigurat o primiti in aceeasi zi.
suma pentru cei fara venit este de 39 Ron pe luna
@puscinde

Nu numai ca trebuie sa platiti si din urma, dar vi se vor calcula si majorari de intarziere.

Art. 259 din Legea 95/2006:

(7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;
b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;
c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate obligatorie... ContSters277959 ContSters277959 Buna seara, Sotul meu(cetatean non-UE) nu si-a platit asigurarea e sanatate obligatorie de la sfarsitul anului 2008.A lucrat la cateva firme,dar doar ... (vezi toată discuția)
Neplata asigurarii de sanatate AdinaMacovei AdinaMacovei Buna ziua! Eu nu mi-am platit asigurarea de sanatate de 2 ani de zile si nici nu am fost inregistrata la nicio casa de sanatate din Romania in acest timp. ... (vezi toată discuția)
Calitate asigurat anushk_hea anushk_hea /Unde in lege este mentionat ca pentru a fi asigurat trebuie sa fi cotizat in ultimii 5 ani continuu? (95/2006 cu actualizare in 2015) (vezi toată discuția)