avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna seara!
Ce risca un parinte care nu plateste pensia alimentara?
Ce sanctiuni se cuvin si ce se poate face in cazul in care este scos din tara un minor (4 ani) incredintat mamei, dar si ce risca aceasta daca nu a respectat programul de vizita stabilit in urma pronuntarii sentintei de divort?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:44, 28 Noiembrie 2012
1. Parintele care nu achita pensia de intretinere conform hotararii judecatoresti, risca o plangere pentru savarsirea infractiunii prev. de art 305 al.1 lit c) c.pen.- abandonul de familie si/sau executarea silita a hotararii respective.

2.Daca vorbim de hotarare de divort pronuntata pe vechea legislatie ( codul familiei) sau daca minorul are domiciliul stabilit la mama si aceasta are potrivit hotararrii dreptul de a exercita in mod exclusiv autoritatea parinteasca ( hotarare pronuntata pe noua legislatie- c. civ.), iar hotararea este definitiva si irevocabila, mama a iesit legal din tara impreuna cu minorul, prin urmare nu exista sanctiuni in acest caz ( art.30 al. 1 lit.c) din legea 248/2005).

3.Aici sunt mai multe discutii:
-nu risca nimic daca inainte de plecarea din tara ati fost instiintat cu privire la plecarea sa, iar mama v-a comunicat resedinta minorului si implicit posibilitatea de contact cu acesta, deoarece prin aceasta actiune, mama v-a dat psobilitatea sa va exercicitati dreptul de vizita si implicit posibilitatea de a tine permanent legatura cu minorul,
- daca mama a plecat pur si simplu , fara sa va dea posibilitatea sa va exercitati dreptul de vizita asa cum am aratat mai sus, atunci aveti posibilitatea sa formulati plangere pentru savarisrea infractiunii prev de art.307 al.2 c.pen.- nerespectarea masurilor privind incredintarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu copii nagyjudith nagyjudith Dupa sentinta de divort minorii sunt incredintati mamei, cu drept de vizita acordat tatalui la fiecare a 2/a saptamana. Ce poate face tatal daca mama refuza ... (vezi toată discuția)
Termen de vizitare a minorului incalcat alfredp alfredp Ce se intampla in cazul in care mama refuza sa incredinteze minorul pentru week end tatalui ( termen stbilit prin hotarare judecatoreasca ) ? (vezi toată discuția)
Ajutor....copiii mei valymony valymony sunt divortat din 2005 si copiii au ramas cu fosta,eu avand un program vizitare minori.desi de cate ori aveam drept vizita ea nu .mi dadea voie sa.i ... (vezi toată discuția)