Sotul meu are un copil dintr-o casnicie anterioara, plecat din tara , in varsta de 25 ani,De curand se intereseaza ca apartamentul in care locuiesc cu sotul sa i se cuvina lui, dupa ce sotul meu nu va mai fi.Mentionez ca apartamentul este cu ipoteca la banca, iar eu achit la banca lunar rata de 1500 lei.
Impreuna nu avem copii, si va rog sa-mi spuneti ce drepturi are in aceasta situatie.Multumesc.
....elena.
Nu am fost suficient de clara, locuinta am dobandit-o in timpul casatoriei,este ipotecata, ne este foarte greu in momentele de fata sa suportam ratele in crestere, sotul are doar o pensie de boala , astfel ca eu contribui la achitarea ratelor .Ma ingrijoreaza faptul ca daca voi ramane singura , pot sa am probleme din partea copilului lui.Va rog sa-mi spuneti ce solutii favorabile pot fi de partea mea .Multumesc.
bunul este dobandit in timpul casatoriei , nu vreau sa ma gandesc ca voi ramane singura , dar sotul fiind bolnav trebuie sa iau in calcul si aceasta situatie. Precizez ca ratele in continua crestere eu le achit la banca,si sincer ma tem de eventualele probleme pe care as putea sa le am cu copilul lui, acesta nefiind in relatii bune nici cu tatal sau. Va rog sa-mi spuneti ce solutii favorabil sunt de partea mea .Multumesc.
...elena
Fiind vorba de un bun comun, in cazul in care veti ramane singura, dumneavoastra veti avea parte de jumatate , iar partea sotului va fi de jumatate.
Partea sotului urmeaza sa se imparta astfel: 1/4 sotia supravietuitoare si 3/4 descendenti, adica copilul.
Dupa efectuarea succesiunii, cotele imobilului vor fi : sotia 5/8 si copilul 3/8.
Vai este varianta ca sotul ca va lase testament pe jumatate din cota sa, in acest caz nu se incalca rezerva succesorala, iar in acest caz dumneavoastra veti ramane cu 3/4 din totalul locuintei si copilul ce 1/4.
ar fi o varianta sa faca testament ( la notar, preferabil) prin care sa va instituie legatar universal cu respectarea rezervei.
Veti limita partea lui.
Oricum, daca teoretic masa succesorala cuprinde doar acest bun, dvs. veti avea 1/2 iar din cealalta jumatate inca 1/4.Daca puteti dovedi contributie mai mare la achizitionare, atunci puteti cere mai mult, respectiv ca masa succesorala dupa defunct sa nu fie decat 1/3 ( sa zicem) din imobil, intrucat nuse imparte la jumatate.
atunci dvs. ati avea 2/3 iar din acest 1/3 ( care se presupune ca revine sotului )inca o cota de 1/4(sfert).
e greu de presupus..poate ca pana la urma nu veti avea nici o problema...
Succesiune
kma
Buna seara!
Va cer ajutorul in urmatoarea situatie:
TT are un baiat din prima casatorie, care s-a terminat cu divort
Cu a doua sotie avea ca bun comun un ... (vezi toată discuția)
Succesiune tata
geo6004
Daca sotia tatalui meu locuieste in apartamentul la care am dreptul si eu ca unic copil si nu doreste sa-l vand cum procedez pentru a-mi obtine contravaloarea ... (vezi toată discuția)