avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu compensatoriu

Buna ziua!
Am primit o instiintare in urma concedierii cf art 65., care a dus la desfiintarea postului in care am luat la cunostiinta ca societatea nu doreste sa imi plateasca salariu compensatoriu, in urma solicitarii acestuia de catre mine.
Instiintarea aduce urmatoarele argumente:
- Acordarea de salarii compensatorii nu este mentionata in CIM, si nu s-a purtat nici o negociere la angajare
- Acordarea de salarii compensatorii nu este mentionata in ROI
- Societatea nu dispune de CCM la nivel de unitate sub conducerea conducerii
- Societatea nu dispune de CCM la nivel national deoacere nu a participat la negocieri in acest sens
- Situatia financiara a societatii nu permite acordarea de salarii compensatorii

Drept urmare , as dori sa stiu daca imi pot primi drepturile salariale privind salariul compensatoriu.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:49, 9 August 2015

Art. 67 din Codul Muncii prevede ca: Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Textul ne spune ca angajatii pot beneficia, nu ca beneficiaza in mod obligatoriu. Puteti incerca sa dati in judecatata fostul angajator si sa solicitati acest salariu compensator, insa avand in vedere lipsa unui CCM aplicabil, sansele de castig sunt reduse.

Succes!
Pentru ce sa dea in judecata angajatorul? In lipsa unor prevederi in c.i.m, CCM sau RI, salariatul nu are dreptul la salarii compensatorii.
Obtinerea eventuala a acestora se va face prin negociere cu angajatorul.
Pentru ca unele instante iau in aplicare prevederile CCM la nivel national, asa cum e acum.

Nu i-am recomandat sa ii dea in judecata, i-am zis doar ca ar putea sa o faca, iar dreptul de a da pe cineva in judecata nu e conditionat de sansele de castig.
Nu are de ce sa dea angajatorul in judecata atata vreme cat acesta nu a incalcat prevederile legale sau drepturile angajatului.
CCM la nivel national nu mai exista din 01.01.2011... asa ca instantele nu mai au ce sa ia in considerare... decat prevederile c.i.m, CCM sau RI, eventual CCM la nivel de sector de activitate...
Instantele de judecata nu au cum sa ia in considerare ceva ce nu este valabil ....

Alte discuții în legătură

Drepturi marianelena marianelena Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii larisa_ larisa_ Incepand cu data de 17.09.2010, contractul meu de munca a incetat conform art 65 alin 1 din codul muncii. Din cauza reducerii activitatii mi-a fost desfiintat ... (vezi toată discuția)
Societatile care nu au ccm(cu mai putin de 21 salariati) nu sunt obligate la plata saariului compensator? ralucat32 ralucat32 Buna ziua. Va rog sa imi raspunde-ti la aceasta intrebare. Am mai postat-o dar nu am primit raspuns daca este sau nu obligata societatea. In urma ... (vezi toată discuția)