avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva 5%
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva 5%

Buna ziua,

Am o rugaminte foarte mare la dv,respectiv in data de 11 februarie2009 voi incheia un contract de vz cumparare pentru achizitionarea unei locuinte noi. Val locuintei este de 69000 euro am dat un avans de 15000 euro in 20 oct 2008 urmand ca diferenta de suma sa o dau la inchierea contr.Am vb cu vanzatorul pers.juridica si a spus ca pe suma de 15000 de euro nu se mai pot da banii(tva) inapoi iar pe diferenta mai vorbim ;acum 2 zile m-asunat si a spus ca imobilul pe care il cumpar nu se incadreaza sub incidenta acestei ordonante deoarece imobilul va fi predat "la gri"-"semifinisat"adica o sa va spun exact ce scrie in antecontract ce inseamna acest "gri'':
-interior: tencuit , tinci si glet de var , sapa de ciment de egalizare ,
instalatii electrice pana la prize , comutatoare , lampi
instalatie de gaz la bucatarie pana la aragaz si centrala termica
instalatie de apa rece , apa calda , fara contoare de apa si fara obiecte sanitare
instalatie energie termica pana la centrala si calorifere
instalatie canalizare pana la obiectele sanitare
acces pentru instalatie telefon , cablu, internet
-exterior: izolatie termica , polistiren
geamuri termopane PVC, usa terasa
usa de intrare metalica
tencuit , zugravit , invelitoare de tigla si scocuri
casa scarilor tencuit si zugravit , pardoseala , gresie si balustrade metalica, corpuri de iluminat cu senzori de miscare
poarta de intrare pietonala , metalica , cu interfon ,
poarta de intrare auto metalica
cale de acces pavata
imprejmuire cu placi beton
locul de parcare pavat

Pot beneficia sau nu de acest TVA redus?Va rog sa imi raspundeti urgent pentru ca nu stiu ce sa mai fac.
Cel mai recent răspuns: porosanu , utilizator 09:50, 4 Februarie 2009
Cod fiscal

Articolul 140 dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1) cu urmatorul cuprins:

„(2^1) Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei. În sensul prezentului titlu, prin locuinta livrata ca parte a politicii sociale se intelege:

a) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari;
b) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;
c) livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol a locuintei, in cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte. Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, respectiv:

1. in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;
2. in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%;

d) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.”

Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2009
ContSters42967, utilizator
Vanzatorul, cel care aplica cota redusa de TVA, va trebui sa includa ca si clauza contractuala aceasta specificatie " pot fi locuite ca atare".


Contractul de vanzare cumparare cu aceasta clauza impreuna cu Procesul Verbal de receptie la terminarea lucrarilor (din care rezulta dotarile si utilitatiile) ar trebui sa fie suficiente.


Procesul Verbal de Receptie Preliminara sau Procesul Verbal de receptie la terminarea lucrarilor - este actul prin care se confirma predarea efectiva a imobilului cu toate specificatiile tehnice si de la a carui semnare care incepe sa curga perioada de garantie

Ma scuzati ca revin cu intrebarea..totusi credeti ca as putea beneficia de aceasta cota redussa de tva daca in procesul verbal de predare primire si receptie apar aceste dotari la interior???influienteaza faptul ca nu am gresie,faianta,parchet si am doar utilitatile trase?

Va multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programul prima casa - nelamuriri tva Adakule Adakule Există două tipuri de creditare prin programul prima casa? Unul cu TVA 5%?Unul cu TVA 19%? Avansul fiind 5% in ambele cazuri. (vezi toată discuția)
Tva imobile eszatmary eszatmary Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii taxa TVA pentru imobile noi este de 5%. Multumesc. (vezi toată discuția)
Achizitie imobil nou cu cota tva 5% crisstina1984 crisstina1984 Buna ziua! As dori sa stiu daca eu si sotul meu putem beneficia de cota redusa de TVA de 5% in conditiile in care, in trecut, sotul meu a mai achizitionat un ... (vezi toată discuția)